Paine integrala de grauFormula este următoarea:

  • 100% făină integrală de grâu
  • 72% apă fără clor în ea
  • 2% sare fără iod
  • 27% maia integrală de grâu

Făină adevărată integrală găsiţi de cumpărat doar la magazinele Naturalia. Sau o măcinaţi singuri din boabe ecologice de grâu.

Apa fără clor poate fi apă plată, din aceea cu cât mai puţine minerale în ea, sau apă de izvor.

Sare fără iod găsiţi la Plafar.

Maiaua trebuie pregătită cu 8 ore înainte de începerea aluatului, în proporţie de 1:3:2, adică o parte maia-mamă, 2 părţi apă, 3 părţi făină integrală de grâu.

Cantităţile le alegeţi singuri, în funcţie de câtă pâine doriţi să faceţi. Dacă păstraţi proporţiile de mai sus, pâinea iese indiferent dacă folosiţi 400 de grame de făină sau 2 kg.

Întâi amestecaţi toate ingredientele mai puţin maiaua. Frământaţi 3 minute, apoi adăugaţi şi maiaua, desfăcută în bucăţi mici. Continuaţi frământarea încă 5 minute, până când aluatul ajunge să adere la el însuşi. Îl lăsaţi să fermenteze la temperatura camerei, într-un vas acoperit cu capac sau pungă de plastic.

După 45 de minute aplicaţi o împachetare.

După o oră jumătate îl scoateţi din vas şi îl porţionaţi, apoi îl preformaţi (îl formaţi rotund şi îl lăsaţi să se odihnească) pe blatul de lucru. După alte 20 de minute îi daţi forma finală, în funcţie de bannetonul pe care vreţi să-l folosiţi.

Băgaţi bannetonul cu aluat într-o pungă de plastic şi-l lăsaţi la dospit 2 ore la temperatura camerei. Aluaturile încărcate cu ingrediente grele (unt, lapte, miere, zahăr) nu se lasă să dospească multe ore la rece.

Se preîncălzeşte cuptorul la 240 grade Celsius şi se pregătesc aburii. Aluatul se răstoarnă din banneton direct pe piatra de copt. După 3 minute se scoate vasul de aburi, apoi se mai lasă aluatul la copt 35 de minute. După acest timp, verificaţi dacă e pâinea coaptă: trebuie să aibă peste 95 de grade Celsius în interior.

O scoateţi şi o înveliţi într-un prosop de bucătărie, o puneţi la răcit. Nu uitaţi că pâinea îşi continuă coacerea încă 3 ore după ce o scoatem din cuptor, deci lăsaţi-o în linişte să se împlinească.

Abia după 8 ore, când e rece complet, o puteţi tăia, mirosi, gusta. Poftă bună!

Calendarul evenimentelor

 atelier de inițiere

14 noiembrie 2020

înscrieri

Noutăți

MamaPan

Feedback

Săptămâna trecută am trimis 501 mailuri către participanți ai celor 75 de ateliere de inițiere organizate de mine în perioada octombrie 2012 – decembrie 2018...

citește pe blog

Înțarc copil, caut bonă

Rețetele sunt bune, produsele repetabile. Brutăresele muncitoare. Furnizorii aleși pe sprânceană, procedurile clarificate si imbunătățite. Până si ...

citește pe blog

Atelier de pâine cu maia

N-am mai scris de mult despre ateliere, deși sunt activitățile mele preferate și mi-e tare drag de ele. Dar sunt atât de obosită cu munca de rutină a brutăriei, încât și o postare pe blog...

citeste pe blog

 
Go to top