am primit pe mail rândurile de mai jos de la participanți ai atelierelor, oameni cărora le mulțumesc din suflet pentru cuvintele lor frumoase și importante și mai ales pentru prezența gândurilor lor bune, prezență pe care o simt în jurul meu în fiecare zi 

 
Buna ziua,
Inca de la atelier dupa ce ne-ati servit cu saratele si paine, alergia mea a disparut incet, incet.  
Painea am copt-o duminica dimineata si am savurat-o eu singura in aceeasi zi! O minune de paine! 
Cea mai gustoasa si delicioasa paine din viata mea!  
Vreau sa va spun ca fac cate o paine in fiecare zi!
Va multumesc ca mi-ati redat bucuria si linistea sa pot manca paine din nou. Si sa ma simt si bine dupa!  
Va multumesc pentru toate informatiile pe care ni le-ati impartasit la atelier!  
Multumesc ca am avut ocazia sa va cunosc si va doresc tot mai multe ateliere si tot mai multi oameni sa afle de beneficiile painii cu maia! 
Cu mult mult drag, 
*****
Hristos a inviat!Imi pare tare rau ca nu v-am raspuns la timp, iertati-ma, am fost ingrozitor de ocupata cu brutaria si nu am deschis computerul pana acum :(
Adevarat a Inviat!Stati fara grija, vineri am vorbit la telefon, m ati ajutat si am spart gheata, am facut 2 paini care chiar au putut fi mancate :). Chiar bune!Sunt tare incantata!
Ma bucur ca v-am ajutat, chiar daca habar n-am avut in nebunia acelor zile ca am reusit :) Numai bine,
:)) apreciez mult ca vreti sa ajutati si ca investiti timp si energie si post-curs. E rar fenomenul dar ne incurajeaza, recunosc. Numai bine!
 
***** 
Va multumesc tare mult! Chiar a fost foarte interesant si provocator, deja am
inceput sa inteleg ca e un intreg univers foarte sensibil.
Painea facuta dupa atelier cred ca mi-a iesit bine, sotul meu a fost foarte
incantat!!! 
 *****
Bună seara,
Înainte de întrebare vreau să vă mulțumesc pentru atelierul de astăzi. Din toate punctele de vedere, jos pălăria. Ca organizare, ca informații, ca prezentare și nu numai. 
Pâinica mea se află acum la cuptor, a crescut frumos și mi-a crescut și mie inima odată cu ea ....
.... mulțumesc și mult succes în a cultiva gustul hranei adevărate.
 
* * * * *
 
Buna seara, 
Va multumesc foarte mult pentru curs. A fost conform asteptarilor mele. De abia astept sa particip la cel pentru cozonaci.
Dupa 4 ore am copt painea si a iesit extraordinar de buna! Nu am cuptor cu aburi, prin urmare am pus deasupra o tava de cozonac si am obtinut si o coaja frumoasa. S-a rupt putin coaja, insa ca si gust si textura, nu am cuvinte. Va atasez niste poze. Sper sa reusesc sa mai fac o paine in weekend si va anunt daca am nevoie de un sfat. Pana atunci trag de painea de la curs. :)
 
* * * * *

Buna Corina, tin sa-ti multumesc pentru implicarea si cunoasterea pe care o impartasesti cu noi, cei care ne dorim sa traim sanatos, frumos si bine. De la atelierul de paine am invatat care este painea cu adevarat gust de paine, am inceput s-o fac pentru familia mea si apoi pentru prieteni. Cu mult drag, Manuela

***** 

Bună seara!

La mine în casa miroase cel mai frumos...la mine în suflet se petrece ceva duios...painica mea...liniștea mea...Când frământ aluatul ma gândesc la bunica mea...când o scot din cuptor ma gândesc si la dvs...simpla și parca sfânta relația asta cu pâinea!
Va mulțumesc încă odată pt tot ce ne-ați transmis la atelier ...
Cu toată admirația,

***** 

Buna ziua, multumesc mult pentru toate cele oferite de dvs. Prin cele invatate si predate cu mult atentie si competenta v-ati asigurat un loc meritat un sufletele noastre. 

*****

Buna dimineata, sunteti un adevarta PROFESIONIST si ma simt onorata ca v-am avut ca maestru. Am fost si am ramas foarte entuziasmata de atelier...va multumesc! Cu mare placere as participa si la alte ateliere organizate de dvs...sunt sigura ca de fiecare data veti aduna doritori, carora sa le impartasiti "comoara" ce-o detineti! Mult succes dvs si echipei dvs.

*****
Buna ziua, va multumesc pentru gazduire si informatiile primite. Painea a iesit bine si buna .
Am facut si maia care spre surprinderea mea, a fermentat foarte repede si foarte bine,uimitor de bine.
*****
Va multumesc pentru tot ceea ce m-ati invatat aseara, nimic nu se compara cu experienta directa, pentru mine a contat enorm sa 'simt' aluatul, sa miros si sa gust maiaua...sunt lucruri pe care nu le poti invata din filmuletze de pe net.
Mi-a placut si ca ne-ati lasat sa ne descurcam singuri, desi la inceput am fost cam nesigura pentru ca sunt totalmente incepatoare - cu atat mai mult m-am bucurat de paiinea pe care am copt-o aseara acasa si care a iesit asa cum trebuie!
Am mai pregatit inca una aseara pe care am copt-o astazi - buna si aceasta! Prind curaj sa merg inainte ca sa capat dexteritate si apoi sa experimentez...

 ***** 

Asadar, va multumesc pentru impartasirea cu caldura exeprientei dumneavoastra - atat teoretice, cat si ales practice.
Pentru mine, atelierul a fost nu numai instructiv, dar si relaxant. Si vreau sa va multumesc pentru aceasta imbinare reusita!
DE asemenea, informatiile aflate mi-au dat de gandit - faina 'bio' cu cele trei E-uri nu-mi da pace si tot caut  si imaginez sa gasesc cai altenative de procurare faina 'curata'. ....
In privinta painicii aceasta a iesit o bunatate, spre deliciul nostru (al sotului meu si al meu):) .
 
***** 

Buna ziua,
A fost fantastic. A fost prima data in viata mea cand am contribuit la o paine. Ce este mai important, este ca ai mei copii au savurat-o.
Va multumesc. Cornel

***** 

 Buna ziua, Va multumesc frumos pentru informatiile impartasite. Painica a fost foarte buna, duminica m-am incumetat si am mai pornit o portie. A iesit la fel de delicioasa. Sotul si fiul meu au fost foarte incantati si ma intrebau daca aceasta va fi painea pe care o vom manca de acum inainte, caci e tare buna:)

***** 

Buna seara,
Chiar daca a fost putin cam inghesuiala, m-am simtit foarte bine la atelier.  Am
plecat acasa cu foarte multe informatii utile si valoroase. 
Ati reusit sa imi captati atentia si interesul atat de tare, incat nici nu mi-am dat
seama cand a trecut timpul. 
Acasa am copt painica preparata la atelier, iar duminica am facut inca 2 paini
dintr-un kg de faina integrala de grau. 
Va transmit atasat poze cu painea de la atelier si cele doua paini facute ieri.
Felicitari pentru prezentare si pentru initiativa!
Cu multumiri,

 

*****

Buna ziua! Mulțumesc mult pentru informațiile cuprinzătoare, lămuriri și sfaturi! Mi-am dat seama ce greșeam și de ce încercările mele de pana acum nu au fost prea reușite. Painica a ieșit foarte bine, și deja am făcut-o pe următoarea :)
O zi frumoasa sa aveți și mult succes în proiectele viitoare!

*****

Aglomeratia din atelier mi -a dat un pic de gandit la inceput, dar profesionalismul tau ,felul in care ne-ai povestit si aratat lucrurile ,simplu , pe întelesul tuturor ,dar documentat,mi-a schimbat parerea.Te apreciez pentru ceea ce faci,cum o faci.
Pâinea a iesit foarte bine.Am incredere mai mare acum desi fac pâine cu maia de vreo doi ani.Mi-am dat seama ca facutul pâinii e un proces mai maleabil,nu calcul la gram si secunde.
Pentru ca orice afacere se bazeaza, pe langa competitivitatea produselor ,pe vanzari ,poate ca ar fi fost necesar sa faci si o prezentare cu vanzare a produselor tale catre cursanti.Ai facut numai o prezentare-degustare unde ,clar ,au fost foarte apreciate ,toate.Ma uitam in stanga ,in dreapta ,fiecare se interesa unde le-ar putea gasi .E mai imbietor de cumparat fara taxe postale.
Personal ,as fi vrut sa plec acasa cu cateva modele de paini ,cornulete,cozonac,saratele...
Ma bucur ca am fost acolo si cred ca daca mai faci si alte ateliere ,daca  le prind si ma primesti ,mai vin.
Sper sa nu te supere nimic din ceea ce am zis ,sunt simple impresii de om ca oricare si le-am spus caci asa as dori sa-mi spuna si mie cineva ,sincer ,critic si obiectiv.
Rar vezi oameni care sa puna atata suflet in ceea ce fac.
 
*****
Iti doresc un an exceptional de bun, in care sa ai putere sa continui toate proiectele pe care le-ai inceput si cu care faci oameni fericiti...atatia cati intra in sala de curs.  Nu ti-am mai scris, stiind ca asteapta atatia altii sfaturi pe care eu le-am primit. Eu am continuat sa fac paine, fara sa experimentez caci am considerat ca trebuie sa deprind bine ce am de facut. Am uitat de destule ori sarea sau semintele, ba era sa uit si de maia. E drept ca nici nu fac parte din categoria celor inventivi si aleg sa fac retete verificate de altii. Ne-am indragostit de painea aceasta si am facut mereu pentru noi si pentru altii, caci a fost apreciata si de prieteni si de colegii de serviciu. Nu am incercat toate retetele tale, dar anul de-abia a inceput! Pana spre Paste sper sa fiu destul de experimentata, ca sa ma incumet sa fac cozonac cu maia, chiar daca nu am reusit sa particip la atelier.
 
*****
 
Toate urarile de bine  si drag in Ajunul Craciunului.
Spuneam ca inca nu reuseam sa dau o forma de paine aluatului meu. Cu gustul era bine.
Si iata ca s-a intamplat. Dupa ce am cumparat prima paine de la MamaPan. Eram cu copii, in jurul ei, am mirosit-o, a fost pipaita, ciupita(Matei nu s-a putut opri), si apoi feliata.
Se simtea grija, caldura cu care a fost facuta. 
Si cumva energia ei mi s-a transmis, si asa a aparut si la noi prima paine cu forma de paine. Ca si cum nu te-ai fi oprit din a preda lectia despre paine, ci o continui cu fiecare bucata. Multa putere tie si echipei tale de mamici harnice.
Un an bun si sanatate.
La multi ani!
 
*****

Buna seara, 

Sunt o fosta cursanta a Atelierului de paine ( 10 Octombrie 2015), si vreau sa va zic ca de atunci toata painea care se mananca este facuta in casa. Si- mi place la nebunie ca imi iese de fiecare data. Cumpar faina integrala de la Moara cu pietre iar pe cea alba Bio de la Driedfruits. ro. Am facut si Ciabata ( reteta de pe site), si a iesit perfect.  Asa ca, va multumesc ( inca o data), ca m-ati invatat sa fac paine cu maia si va urez Sarbatori Fericite, sanatate si voie buna. Numai bine,

*****

Buna seara, 

Va multumesc foarte pentru toate informatiile, mi.au fost de mare folos. Am facut precum mi.ati spus si am modificat ce am invatat la celalalt atelier la care am mai fost: am pus mai multa maia, deja painea a avut alta textura, mult mai moale dar si crocanta coaja, cu prima ocazie cand ajung in Bucuresti o sa trec sa va arat.
Placerea si bucuria sunt si de partea mea!
*****

 

Buna ziua,

Voiam sa impartasesc si cu dvs faptul ca am ajuns la painea cu nr 7 (cred ca le-am pus la socoteala si pe cea de la atelier si pe cea care a ajuns la cosul de gunoi:) si ca de la o paine la alta am avut un rezultat mai bun. Imi este foarte greu sa ii fac timp in programul incarcat insa sunt mai tot timpul cu gandul la ea si de fiecare data astept cu nerabdare momentul in care ma apuc de ea.
Va multumesc ca ati readus painea adevarata in viata mea si sper sa reusesc cat mai des sa ii strecor timp in programul meu. Nu cred ca e nevoie sa va descriu dvs sentimentul de satisfactie pe care il incerc atunci cand scot painea din cuptor si pe cel de nerabdare pana in momentul in care o tai si aflu daca efortul se concretizeaza in reusita, insa o fac pt a va multumi inca o data si pt a ma incuraja pe mine sa continuu.
Va doresc mult succes in continuare si sper sa ne revedem curand (chiar sper si imi doresc sa reusesc imi fac timp pt inca un atelier).
Cu drag,
Ioana

*****

 

Aseara am copt painica si a iesit perfect. Am taiat-o in  dimineata asta si e minunata. Azi am facut 4 painici ( fiecare de 0,400 grame). Nu am avut nici o problema: au crescut pefect, nu s-au lipit in vas, nu s-au ars. Am cuptorul foarte bun: l- am preincalzit la maxim 40 minute cu vasul inauntru, apoi am introdus painea 20 de minute cu capac, 20 minute fara capac. Doar atat, nici un minut in plus. Le -am facut in vasul de fonta cu capac de la Ikea si exact cum ne-ati spus, asa au si iesit. Asa ca va multumesc din suflet pentru informatiile corecte pe care ni le-ati dat, si pentru ca organizati astfel de cursuri.

 

Va doresc numai bine,

*****

 

Buna ziua,

As vrea sa va povestesc un fapt interesant, care sa va fie de folos in expunerea beneficiilor aduse de maia. Pe langa cele 5 pe care ni le-ati spus la atelier, poate il adaugati si pe al 6-lea, daca ceea ce va spun vi se pare relevant.  Sotia mea are mari probleme de constipatie dintotdeauna. A apelat la ceaiuri, miscare, chiar si medicamente alopate. Nimic pana acum nu a avut efectul dorit, cel de a avea iesiri zilnice (ma scuzati, subiectul este destul de jenant). Am aflat de painea cu maia de la doua vecine care discutau pe hol cand eu plecam intr-o zi la servici. De obicei nu ma bag in vorba, dar acum subiectul chiar ma interesa, pentru efectul neasteptat pe care il avusese painea cu maia asupra sanatatii vecinei de langa mine. Dansa mi-a spus de atelierul dumneavoastra, asa ca eu, care n-am calcat in bucatarie in viata mea decat ca sa mananc, m-am decis  sa vin sa invat sa fac paine pentru sotia mea, in speranta aceluiasi efect ca si la vecina. Ma credeti ca minunea s-a intamplat? De cand mananca paine din aceasta, sotia mea e cea mai fericita! Zilnic! Si eu la fel si de aceea va multumesc si va rog sa adaugati si acest al saselea efect miraculos al maialei, in expunerile dumneavoastra.

Cu respect,

*****

Buna dimineata,

Trebuie sa va spun ca atelierul a fost o experienta frumoasa si interesanta. Tin sa va felicit pentru atelier. Informatie utila, clara si bine structurata.

Painica am copt-o sambata dimineata. I-am dat o alta forma, rotunda si am impodobit-o cu fulgi de ovaz. A mirosit in toata casa a paine adevarata. Nu m-am abtinut si am facut si crochete cu masline. Maiaua sta cuminte in frigider si miercuri am intentia sa fac o alta paine.

Ma bucur ca ne-am cunoscut si sigur ne vom revedea.

*****

Am uitat sa specific ca baiatul meu are 17 ani si cand a gustat prima felie , mi- a zis surprins:""ihmm , chiar e buna painea asta"". Ceea ce pentru mine e oooaaauuu. Facand parte din generatia fast food( dar crescut totusi cu mai multa atentie in ceea ce priveste mancare, cei drept) ma asteptam la cu totul alt raspuns :). Deci daca si el a zis ca e buna , pentru mine e mai mult decat suficient . Sotul meu e fan deja, dar noi tot am mai mancat paine cu maia .

*****

Buna ziua, va multumesc si va sunt recunoscatoare pentru ca ati creat acest Atelier de initiere in prepararea painii. Va spun cinstit ca si acum sunt emotionata si nu exagerez cu nimic, dar sa va explic mai in detaliu de ce am acest sentiment placut. In primul rand, sambata seara cand am facut painica, in jur de 21.15, copilul meu impreuna cu logodnicul ei tocmai intrau infometati pe usa si mirosul de paine proaspat coapta i-a terminat la propriu. Bineinteles ca dupa o jumatate de ora a trebuit sa rup painica...reactia a fost extraordinara, chiar daca cuptorul meu a ars ceva mai mult coaja exterioara, nu se mai opreau si spuneau GENIALA painica! Am citit cursurile si in aceasta dimineata, la ora 6,00, am facut un preferment cu faina de la tara, sper sa imi creasca pana diseara. Eu am optat pentru a 2-a metoda adica "dospirea la rece peste noapte". Totodata, in aceasta dupa-amiaza am sa ma opresc la magazinul Naturalia de pe Stirbei Voda ca sa cumpar faina de secara, vreau sa fiu sigura ca nu pierd maiaua MAMA de la dvs. si sa o inmultesc cu un produs care este cu siguranta de calitate.

* * * * *

 

Sigur ca informatiile de la atelier mi-au fost de folos: am invatat in sfarsit ce-i cu sigiliul acela, cu partea fina a aluatului, si miscarea de formare. aceste lucruri nu se pot invata altfel decat vazand la cineva. ma inscriu si la urmatorul atelier despre painea integrala, si la celalalt despre cozonac. o sa confirm ca si data trecuta. mi-a placut foarte mult cum v-ati organizat, ati fost atenta la detalii, punctuala, locatia f ok, etc. numai de bine. in ciuda oboselii acumulate, am reusit sa ma concentrez =) am copt painea in vasul de fonta (cu capac in primele 20min, apoi fara - nu am observat diferente prea mari in ceea ce priveste crusta, acum ma duc sa-mi iau niste panza de in ca sa pot inveli painea dupa ce o scot, poate asta va mai schimba cate ceva). a iesit f buna iar diferenta de calitate a fainii fata de ce foloseam eu (solaris, sanovita, etc) s-a simtit imediat. 

sa aveti o saptamana frumoasa!

Razvan

* * * * *

 
Cozonacul meu a iesit grozav, a crescut frumos(6 ore pe calorifer), este pufos si la gust este nemaipomenit, cel mai bun cozonac pe care l-am mancat vreodata! Doar umplutura nu am distribut-o uniform, in rest, totul e pe gustul nostru!
Multumesc mult,
Gabriela
* * * * *
Draga Corina, mi-a iesit un cozonac nemaipomenit!!!! Vorbesc serios! Sigur ca este usor acrisor, doar cat trebuie. Cred ca tine de gust.Nu mai spun ca si eu si sora mea am copt la cuptoare diferite si care nu erau ale noastre.
Am facut si o paine. A iesit foarte buna. Sa stii ca am aplicat metoda bunicii mele adica am rupt o bucata din aluat inainte de a-l baga la cuptor si l-am hranit. Vad ca creste f bine. Urmeaza sa fac alta paine, mai mare pt ca asta mica se va consuma rapid. Sa iti dea D-zeu sanatate.
M.
* * * * *
Va multumesc ca m-ati mai primit la asa intarziere si ca ne-ati trasmis cele mai tari secrete despre paine. Habar nu aveam de ele si 99% din oameni si-ar dori sa le stie daca ar gusta din ce iese. Bunicele mele faceau painea asa si am recunoscut imediat mirosul si gustul.
Multumesc si pentru poze. Sambata seara a iesit o paine cum imi doream de 10 ani sa fac!
Costi
* * * * *
Primele doua paini, formate din combinatia de faina integrala si alba, s-au comportat bine la copt si au si crapat - acea crapatura distinctiva, discreta, ca o bifa undeva pe marginea cercului. Le-am copt in niste vase groase si grele din fonta.
Mirosul a fost imbatator, de paine adevarata, din grau. Am stat mult cu nasu-n ea. M-am abtinut sa nu rup o bucata de paine calda, pentru ca am vrut sa o gust rece fiind, asa cum ne-ati invatat. Totusi, gestul asta, ritualic aproape, de a rupe un codru de paine calda, imi lipseste. Cand bunica framanta paine, facea mai multa, intr-o copaita din lemn infainata. Dadeam mereu tarcoale, imi placea mirosul precum si gustul aluatului crud. Din prima paine pe care o scotea din cuptor, un colt era al meu. Era ritualul nostru.
Celelalte doua paini le-am facut doar din faina alba, pentru a le darui. Lumea inca nu e obisnuita cu ideea de paine integrala, de secara, asa ca-i iau cu usurelu', mai intai cu cate o paine alba cu maia. Cele albe au si un aspect mult mai comercial, asemanator painii de casa a bunicii, facute pe vatra. Coaja are un luciu, o stralucire a ei si o nuanta mai aramie, mai calda.
Ceea ce-mi place la aceasta paine cu maia, pe langa calitatile nutritive, este aceasta coaja crocanta dar totusi subtire, care vad ca se pastreaza intacta si dupa mai multe zile. 
La painile mele cu drojdie, coaja iesea mult mai groasa si tare, astfel ca era nevoie de o stropire cu apa imediat ce iesea din cuptor, apoi o-mpachetare in stergare si o patura groasa, pentru a nadusi acolo. 
Abia apoi se putea manca coaja, dupa ce se mai racea putin. Era tot groasa dar nu mai era asa uscata si tare, se putea rupe mai usor. Miezul in schimb, nu avea aceeasi hidratare ca miezul painii cu maia si nici aceeasi elasticitate. Era bun cand painea era inca proaspat scoasa din cuptor si un pic calduta, apoi dupa o zi-doua, devenea ori sfaramicios si din ce in ce mai tare - daca ii dadeam voie sa se aeriseasca, ori lipicios, de ramanea urma pe cutit si cu un gust pregnant de drojdie fermentata - daca o tineam in punga de plastic.
 
E cazul sa mai inchei mesajul, caci nici nu mi-am dat seama cat de mult am scris dar sunt euforica. Mi-am descoperit o noua pasiune cu framantatul painii. Ma linisteste, ma relaxeaza, nu ma oboseste deloc, chiar daca m-am sculat noaptea - cum e cazul de fata - sa bag inca o sarja la cuptor. Fac paine pentru toti prietenii si cunostintele mele, sa le pot oferi macar un termen de comparatie la variantele lesinate si fara gust, pe care le consumau pana acum.
Doina
* * * * *
Va multumesc pt atelier. Era exact ce aveam nevoie.
De multa vreme vroiam sa incerc paine cu maia dar nu stiam de unde sa o apuc. Sunt cateva bloguri cu fff multe informatii pe care insa n-am niciodata timp sa le citesc.
Avem nevoie exact de ABC si asta am primit.
Painea mea a iesit fff buna. Si ea are poveste. Eu n-am cuptor acasa, am doar plita. Asa ca am copt-o azi la o prietena din vecini :). Asa ca la final am impartit-o si toata lumea a declarat-o delicioasa.
Saptamana asta as vrea sa incerc si varianta cu lipiile de care povesteati, tot din lipsa cuptorului. De saptamana viitoare se rezolva si problema cuptoroului. Ne mutam temporar in Frankfurt iar acolo vom avea cuptor :). D-asta mi-am dorit tare mult sa particip la atelier. A fost timinigul perfect. Parca a fost aleasa data special pentru mine.
Pastram legatura pe email. Sper sa trimit doar emailuri cu feedbackuri pozitive si poze cu painici frumoase ... uff, am uitat sa fac poza de data asta. M-am grabit sa o tai sa o gust.

Multumesc inca o data pentru tot.

Raluca

* * * * *

 
imi pregatesc seara painea, pentru a o baga in cuptor dimi. Uneori adorm inainte sa o mai formez. Abia daca apuc sa o impaturesc o data. Dimineata o pun asa in tava. Nu ma intereseaza forma. Mai degraba as vrea sa o intind sa am coaja, cat mai multa coaja. De ieri am inceput sa mai arunc si un praf de sare pe deasupra, inainte sa o bag in cuptor. Coaja a devenit mai delicatesa decat era. Evident, e nevoia mea de sare, care apare atunci cand am o alimentatie restrictiva. Oshawa (intre 5 si 7).
Am primit de la o matusa poame de mere, deshidratate in cuptorul de la soba. Sunt geniale. Le rontai in completare. Am facuti paine de faina de grau integrala cu faina de mei, iar astazi cu arpacas fiert inainte. Divin. Intens acrisor. Nu apuc sa o las sa se odihneasca, dupa ce o scot din cuptor. Pentru ca nu reusesc sa ma organizez sa o fac seara si sa o mananc a doua zi. De trei zile mananc cate o painica pe zi, facuta din ochi, nu stiu ce gramaj. Am folosit un pachet de faina la 3 paini, asta e singurul reper. Si mai mananc si cateva mere deshidratate si cateva migdale/caju.    

 

sa-ti mai spun cat ma bucur ca te-am intalnit?:)

 * * * * *

 

Buna seara, doamna Corina
Va scriu pentru a va dori tot ce este mai bun pentru noul an.
Vreau sa va spun ca sunt recunoscatoare ca v-am intalnit. Viata mea s-a modificat un pic dupa cursul de paine, acum ma hranesc si imi hranesc copiii altfel. De asemenea contactele furnizate de dvs m-au ajutat foarte mult, folosesc acum multe produse naturale pentrru mine si pentru copii.
Din ianuarie revin la birou, recunosc, fara entuziasm. Anul acesta, in care am fost alaturi de copii, a fost absolut minunat pentru mine. In plus am intalnit oameni frumosi ca dvs, care mi-au schimbat viata spre bine.
Mii de multumiri, multa sanatate in noul an si va rog sa ma pastrati in mail-urile dvs, voi incerca, in masura timpului, sa va reintalnesc.
Numai bine!
Cu drag,
Laura

* * * * *

Buna,

As vrea sa-ti spun ca atelierul tau de aseara a fost pentru mine o intalnire terapeutica. Dupa atata timp petrecut in atmosfera de la birou, orele de aseara au fost ca o oaza de spiritual. Chiar daca am venit doar pentru a lucra cu mainile, am ajuns sa regasesc armonia lumii. Iti multumesc.

Vl.

* * * * *

 

Buna ziua!
Voiam sa va multumesc inca o data pentru atelierul de paine, pentru sfaturi si maia.
Am reusit sa facem 3 paini cu faina integrala:
- faina integrala + faina de susan + seminte de floarea soarelui
- faina integrala + faina de in+ seminte de dovleac
- faina integrala + rozmarin.
Sunt coapte la masina de paine pentru ca nu avem cuptor, nu au cel mai frumos aspect din aceasta cauza, dar gustul este extraordinar.
O seara frumosa si un weekend placut, cu drag,
Laura
 
* * * * *

 

Buna ziua,
Sunt foarte fericita si trebuia sa impartasesc cu dumneavoastra aceasta fericire.
Am descoperit ca nu casa mea sau caldura afectau maiaua ci faina oribila cumparata.
Am cumparat aseara faina de la 7 spice. Am scos borcanul cu mama maia din frigider. Maiaua era cursa prin frigider pentru ca o facusem cu faina bii din satul romanesc.
In fine, am pastrat doar 100 g din ea si am hranit-o.
S-a comportat splendid.
A crescut intr-o bolta minunata apoi s- a stabilizat si a inceput sa-si schimbe structura.
Apoi am introdus-o din nou in frigider.
Abia astept sa merg acasa sa framant o painica delicioasa.
Multumesc ca m-ati ascultat si astazi.
Va imbratisez cu drag

Carmen

* * * * *

Buna seara,

Multumesc pentru o seara extrem de placuta si informatii nepretuite! Felicitari pentru initiativa si multumim ca mai exista oameni ca dvs.!
 Numai bine si succes in tot ce intreprindeti!
catinca
 
* * * * *

Hei, vreau sa-ti multumesc pentru ca de cand a venit sotul meu la tine sa invete sa faca paine si de cand facem paine in casa, adica de 1 an si 9 luni, am slabit 19 kg, fara sa schimb nimic altceva in alimentatia mea! Ce zici de asta?

N.
* * * * *

Buna seara
Va multumesc din suflet pentru atelierul din seara aceasta.
Am avut surpriza sa constat ca exista oameni care fac ceea ce fac din pura pasiune.
Ati vorbit cu atata dragoste si pasiune despre maia si despre painea cu maia incat mi-ati schimbat parerea despre aceste doua minuni.
Pentru aceasta si pentru seara minunata petrecuta cu dumneavoastra va multumesc din suflet.

Va doresc toate cele bune

Va rog sa nu uitati sa ma inscrieti la atelierul de cozonac cu maia din 13 decembrie.
Abia astept sa particip

Carmen

* * * * *

Vă mulțumesc foarte mult. A fost o experienta foarte interesantă (e prima oara cand particip la un astfel de atelier), am învățat foarte multe lucruri și am făcut și o pâine foarte bună. Făceam și înainte pâine cu drojdie, dar nu se compara cu gustul celei cu maia. Aș vrea să particip și la atelierul pentru cozonac cu maia.

Cristina

 * * * * *

Multumim pentru toate informatiile date la atelier, au fost foarte valoroase pentru practica noastra, a mea si a sorei mele.

Noi deja faceam paine cu maia, dar maiaua noastra era din faina alba si de abia acum am realizat ce diferit e gustul la painea cu maia integrala, noua ne place tare mult gustul acrisor al painii, iar painicile de la curs parca erau mai gustoase. Asa ca si eu si sora mea  am renuntat la maiaua noastra alba si am continuat sa facem paini cu maiaua integrala primita la curs, din care au am uscat si mi-am luat pe avion. Desi scriu cu intarziere, noi am continuat sa facem paini in tot acest timp, eu mi-am si terminat vacanta mea in Romania si am plecat din tara cu fermentul integral de la curs uscat si cu banetonul, plus un avant mai mare de a face panici...

Eu deja am refacut fermentul uscat aici in Brazilia, unde stau acum, si mi-a mers de minune. Am incercat deja si varianta cu vasul roman, a iesit foarte bine painea, desi a durat mai mult sa se coaca decat pe piatra.
Multumim inca odata pentru ocazia de a participa la curs, faceti o treaba minunata cu acest curs si poate pe viitor reusim sa mai participam si la alte cursuri, cel putin sora mea, si eu cand ajung prin tara.

C.

* * * * *

Va multumesc foarte mult pentru oportunitatea de a participa la atelierul de sambata. A fost o incantare sa va reintalnesc si sa o cunosc pe doamna Manuela.Sunteti un om deosebit si este minunat ca promovati oameni talentati si pasionati de ceea ce fac, stimulandu-ne in felul acesta sa devenim si noi din ce in ce mai buni. Sper sa  continuati colaborarea cu doamna Manuela si sa ne invitati cat mai curand si la alte ateliere. Dumnezeu sa va binecuvanteze pentru generozitatea dvs. si sa va dea sanatate si putere de munca sa puneti in practica toate proiectele!

* * * * *

Trebuie sa iti multumesc. Astazi am mancat prima paine foarte buna! Datorita tie! Si voi mai face saptamana asta, pentru ca si cuptorul vad ca ma ajuta a fost gata in 35 min spre marea mea surprindere. Am stat cu emotii ca era focul prea rapid, dar am riscat si a iesit putin parlita si foarte foarte gustoasa. Ma bucur ca am putut ajunge si peste putin timp abia astept sa trec la nivelul urmator. Am bifat prima paine, pana la 200 mai e cale lunga.

Esti un om tare deosebit si ma simt privilegiata ca am primit putin din cunostintele tale, pe care le transmiti cu atata pasiune si daruire! Iti multumesc tare mult si abia astept sa ne revedem data viitoare!

K.

* * * * *

Revin din nou cu vesti bune, dupa o scurta pauza. Painicile sunt din ce in ce mai bune. Maia o pun procent maxim permis de 40%, timpul de dospit e mai mare, iar la temperatura de coacere inca jonglez intre 230- 250Grade,  deoarece se arde painea cam tare daca este la 250grade cele 40 min de coacere. Dar ajungem si acolo la “formula magica”. Toti suntem foarte incantati de painica de casa (inclusive bebe, care tare se mai supara, daca cineva indrasneste sa ii ia coltisorul de painica din mana.

Singurul neajuns este ca se termina foarte repede. Intr-o zi hap,hap, sa si papat painica. Cu alte cuvinte , ne trebuie o painica mai mare...

Multumesc inca o data pentrut suport, si cu siguranta ne vom mai „auzi“ si in alte situatii.

Cristina

* * * * *

Abordarea asta, de a reusi sa strecuram painea de casa in rutina zilnica, m-a impresionat! Sper ca si prietenele mele sa fie impresionate si maiaua ta sa "faca pui."

Oi fi eu mai usor de entuziasmat, dar painea a iesit excelent. O gustam si ma intrebam oare eu am facut painea asta? (Nu e prima data cand fac paine in casa dar de data asta chiar a iesit foarte fain) Dincolo de retorica, raspunsul corect stiu ca e, cel putin partial, maiaua!!

E.

* * * * *

Pe zi ce trece sunt din ce in ce mai fascinata de painile pe care ne-ati invatat sa le facem !!!! Imi place sa lucrez cu aluatul, sa-l vad cum se modeleaza, cum isi schimba textura ....ce sa mai, e o nebunie curata ! deja toti prietenii mei au mancat painea dvs cu maia !!!! cred ca e genetica problema, mama a lucrat intr-o brutarie toata viata !!!

Intr-adevar painea coapta in vas cu capac are coaja extraordinara , pana sa vin la dvs imi ieseau pianile cu drojdie albe, fara culoare si tari !!!! nu prea se inmuiau ....acum sunt o nebunie, nu-mi vine sa cred ce iese din mainile mele ! si asta datorita dvs !!!! Si va multumesc din suflet ! Sunteti o profesionista !

Va mai atasez cateva foto cu ce am mai facut recent !

G. S.

* * * * *

Here is the second try and  it's great!!!   I also dried some - they look like wafers, thin and a bit hard.  I've put them in the refrigerator in case anything happens to my Maia in Russia (you never know about Russia!).

Some of the Maia is now with my good  friend Mech here in Holland and some is in NEW YORK.  My niece has a bread and breakfast place in NY and she took a pot.

So, I'm still enjoying, I think this bread is better than the first!

Thank you again.

P.

* * * * *

Revin cu mail, tocmai in aceasta seara sfanta, din mai multe motive:

1. Sa iti multumesc inca o data pentru usa pe care mi-ai deschis-o, si m-ai si impins prin ea( daca nu era atelierul, plus cadou puiul de maia, nu stiu daca aveam curaj sa ma apuc, mi se parea ceva foarte complicat sa faci fara ghidaj, si acela nu prin blog)!

2. Sa ma laud ca am facut si cozonaci, si inca au si iesit buni:)); fara clasica umplutura cu nuca, doar cu stafide si niste ciocolata neagra presarata, combinand retetele tale, ale lui Iulian, ale Codrutei....a iesit ceva foarte bun, dupa vreo 15-18 ore de asteptare cu emotii; trimit atasat si niste poze, ca sa ai si dovada

3. Ma gandeam ieri cand am pregatit aluatul pentru cateva paini( una din ele cu busuioc si usturoi verde, fff buna si aromata), ce minune este aceasta paine cu maia, si cum painea este singurul aliment mentionat in rugaciunea "Tatal nostru", cu siguranta nu intamplator (prin intermediul painii si vinului luam si Sfanta Impartasanie, deci hrana sufletului), iar astazi, cautand prin blogul tau instructiuni cu privire la cozonaci, am gasit un post mai vechi in care vorbeai despre vesnicia painii, din pacate nu am putut sa vad reportajul cu batrana care facea paine din aluatele rugandu-se; am regasit gandurile mele de ieri:)

4. Sa iti spun ca am inceput sa fac painici, cand am un excedent de timp, sa le dau la prieteni, doar doar or prinde gustul, iar ieri m-a sunat nasa mea sa ma roage daca pot sa ii fac si ei o paine si cand am timp sa o invat si pe ea:)), deci semintele rodesc, desi gusturile sunt pervertite de fast si junk-food

5. Saptamana viitoare imi comand banettons din Germania si cantar profesionist, cochetez si cu termometru si lama, adica intentionez sa ma indrept catre liga profesionista.
Poate mai erau si alte motive, dar astea sunt cele mai importante, si mai presus de toate sa iti urez Paste cu bucurie, Lumina si pace sufleteasca!

M.

* * * * *

Va multumesc frumos. Am invatat lucruri noi de la dumneavoastra pe care nu le cunosteam. Acum am stat la masa si am servit painea delicioasa pe care am copt-o aseara, o minunatie!

Slava domnului ca mai exista oameni ca dumneavoastra sa imparta si altora din cunostintele lor.

Astept urmatorul atelier de cozonaci!

A. J.

* * * * *

Va multumesc mult de tot pentru cursul de sambata trecuta! A fost foarte interesat, foarte frumos si foarte bine organizat. Sunteti un om minunat!

Cristina

* * * * *

Va multumesc pentru experienta inedita si placuta care am avut-o in cadrul atelierului de paine de sambata. Exceptionala painea care am facut-o!!!

Dragos

* * * * *

Vroiam sa iti povestesc ca m-am intors acasa, in Thailanda si m-am apucat sa imi fac maia de la 0 pt ca pe cea de la tine am lasat-o la mama. Am avut cateva experiente ciudate - primul amestec s-a umflat de a dat afara din borcan in 24h, cel pe care il am acum face pe deasupra o pojghita care seamana un pic cu un mucegai... Dubiosenii. Cert este ca, asa cum stiam din incercarile anterioare, aici pot face maia cu cea mai ordinara faina din comert. Si am facut, e bine mersi la frigider acum dar cand o activez creste fara probleme in cam 5h.

Ieri am facut paine pentru prima oara. Am avut un pic de emotii pt ca am luat maiaua fix cand incepuse sa scada. Dar nu am avut nicio problema, totul a mers perfect si painea este (normal, cum altfel, ca doar e a mea?) cea mai frumoasa si mai buna din lume :))))). Serios, acum, a iesit bine. Nu imi dau seama exact ce am facut gresit de s-a crapat pe langa crestaturile mele - poti vedea in poza atasata. In rest este super bine - miez moale si aerat, coaja taricica dar nu sa nu poti musca. Sunt mandra de mine!

Iti multumesc mult, mult, inca odata pentru atelier, pentru ce faci, pentu ca dai mai departe invatatura.

Elena

* * * * *

Vroiam sa va multumesc pentru atelierul de paine. Stiu ca am mai facut-o dar vroiam sa va spun ca acum chiar reusesc sa fac paine saptamanal si au iesit din ce in ce mai bune si mai putin arse!!! Nu va spun cat de mult se bucura toti de painici de parca le-as face tort sau cine stie ce bunatati. Va multumim ca ne-ati adus aceasta bucurie!

Vroiam sa va rog sa ma inscrieti si pe mine la atelierul de cozonac. Evident daca mai sunt locuri. Mi-ar face placere sa invat sa fac si cozonac. Nu am facut niciodata si mereu mi se parea ceva super-dificil de facut (asa cum si se parea si painea). Dar de cand am facut atelierul si am invatat sa fac paine cu maia mi se pare cu adevarat ca nu este deloc greu. Stiu ca totusi cozonacul e mai complicat, dar nadajduiesc sa pot sa fac si eu acasa cozonaci sa le mai fac o bucurie la ai mei, mari si mici.

Andreia

* * * * *

Corina, sa-ti dea D-zeu sanatate pentru reteta de ciabatta! A facut Costin doua paini mari dupa reteta ta si era sa le devoram pe nemestecate! Noroc ca am "maritat" una cu mama si pe astalalta o ascundem... te imbratisez cu drag si astept sa mai prind si eu un loc la un atelier de cozo!

Miruna

* * * * *

Pentru mine 1 martie de anul acesta, 2014, a adus un martisor invatacel. Am investit martisorul financiar si au iesit un martisor comestibil - pot sa-i spun martisorul mnea-mneam, cat si unele viitoare - baby, adica toate cunostintele care vor rodi din initierea de la atelierul de paine. 
Dupa cele 3 ore petrecute ca observator, ucenic, buretel si degustator, am ajuns seara la un cuptor obisnuit, de aragaz, la care am copt painica dupa vreo 2 -3 ore de lasat la umflat in cos pe masa din bucatarie.

Am cerut si mi s-a dat o oala cu capac pe care am incalzit-o putin in cuptor. Aluatul l-am rasturnat in oala care a fost numai buna ca masura si am pus la copt. Recunosc, mi-am adus aminte totul sau crampeie din intalnirea avuta cu dumneavoastra. Dupa 40' am scos oala din cuptor si, curioasa, am ridicat capacul si, minunatie, painica arata nemaipomenit - crapaturi frumoase, zambitoare si imbietoare la ia-ma si asterne-ma pe un prosop. Bineinteles ca am mai pus-o inca 10' in cuptor, ca sa ma asigur ca e coapta. Am uitat ca as putea sa o incerc daca e coapta sau nu cu o scobitoare. Foarte usor am scos-o din oala.

Fara sa se prinda de fund, painica arata foarte bine. Asa cum ne-ati spus ca putem fi fara nicio grija, singura, in oala, la cuptor a avut si caldura, si aburi, si s-a crapat firesc, fara ajutor. Ne-am bucurat in jurul painicii proaspat scoasa din cuptor, am mangaiat-o cu privirile, am atins-o cu degetele ca sa vedem cum a iesit la suprafata. Tare imbietoare era, dar stiam ca alte 3 ore erau necesare a mai sta in prosop sa-si continue desavarsirea coptului. Am lasat-o, sper ca asa cum mi-au auzit urechile, pana dimineata.

Ne-am culcat cu nerabdare. Peste noapte mi-am amintit de incercatul cu scobitoarea, desi procedam aidoma cand faceam prajituri, acum vreo 10 ani, ca si atunci canderam mica si o secondam pe bunica mea. Duminica dimineata, nepotica mea s-a dus pe furis si a dezvelit minunata painica apoi i-a dat un pupic de drag. Pentru micul dejun am taiat cateva feliute si ne-am umplut de bunatate. Painea a avut o coaja subtire, o culoare placuta si un miez foarte putin umed. Gustul cu o tenta de acrisor a fost ata de natural - mi s-a spus ca seamana cu painea de pe vremea bunicilor.

Am servit si colegii de la birou si au fost incantati de gust.

Urmeaza sa mai fac cat de curand pentru ca am o maia la frigider pe care ar fi necesar sa o ingrijesc ca sa vad rezultatul in afara atelierului.

Va multumesc si astept si momentele in care pot invata sa pregatesc copturi dulci

- cozonac, mucenici (sfintisori / macinici), biscuiti.

S.B.

* * * * *

Stii ca i-am dus saptamana trecuta o paine duhovnicului meu si ieri mi-a spus ca sunt foarte incantati de asa o paine adevarata. Credea ca fac mai multa si vroia sa cumpere de la mine frecvent.

Iti dai seama ce fericita sunt ca painea facuta de mine este apreciata de atatea persoane.  

Tare as vrea sa reusesc sa fac paine mai multa si sa ma reorientez catre asta. Nu stii pe nimeni cu care m-as putea asocia?
J.

* * * * *

Va multumesc pentru atelier care a fost foarte de folos si pentru poze. Am asteptat sa pot sa va dau o veste buna despre painici. Din nefericire prima painica am cam ars-o (dar dupa inlaturarea partii arse s-a mancat cu multa placere de toti ai casei) iar a doua chiar am ars-o zdravan (si in interior a ramas total nefacuta). Prima am ars-o dupa 20 minute iar a doua dupa 15 minute de copt in cuptor (in vase de yena acoperit). Sotului meu i s-a facut mila de mine si a adus un termometru de masurat temperatura in cuptor si am descoperit ca prima am ars-o la 303 grade si a doua la 265!!! Si e vorba de un amarat de aragaz (pe gaz) care evident ca nu are temperaturi marcate pe el, dar care intradevar e tare "iute" la copt.

Orice femeie mai experimentata in ale coptului painii ar fi inteles din prima ca acea temperatura e buna doar pentru prelucrarea metalelor, dar din a doua am priceput si eu!!!  Ne-am amuzat cu totii de nereusitele mele si am decis sa ma las de metalurgie si sa ma reintorc la coptul painii. Si nu m-am lasat. Cu ajutorul lui Dumnezeu am facut ieri 2 painici pe care le-am copt impreuna cu sotul meu si care au iesit foarte bine. Copiii le-au mancat cu multa bucurie. Acum eu fac painea si sotul o coace! Ca sa nu ma mandresc! Si e mai bine asa! Oricum copiii sunt doritori foarte de aceste painici si eu ma bucur sa le pot oferi ceva cat de cat mai sanatos. Va multumim cu totii si sper sa va trimit de acum doar vesti bune!

A.

* * * * *

De acum incolo producatorii de paine vor avea cu cel putin 3 clienti in minus!

Sa stiti ca am reusit de mai multe ori sa fac o paine foarte buna, crescuta bine si cu gust. Am avut probleme

la coacere, am aragaz pe gaze, dar prin mai multe incercari am reusit si sunt  foarte multumit.

Pentru coacere am folosit am folosit un vas de lut cu capac in care am pus o hartie de copt sa nu se lipesca.

Desi nu am folosit abur si nu am supraincalzit cuptorul a iesit o paine excelenta. In primele 5min. focul este la treapta cea mai de jos dupa care se da un pic mai tare iar ultimele 10-15min fara capac, timp total 40-45 min.

Golul din paine de care pomeneam data trecuta era ramas de la impachetare, nu mai faceam operatia de formare.

In incheiere, doresc sa va multumesc inca odata pentru cunostintele pe care le-am primit cu ocazia cursului dar si dupa accea. Cursul este intr-devar deosebit fata de ce stiam. Altceva, de unde ati luat banetonul?ca mai vreau sa cumpar unul.

Mult succes in continuare.

Constantin

* * * * *

Dumnezeu ti-a lasat (si) talentul de a-i invata pe altii sa iubeasca painea cu maia. Asa frumos ai vorbit despre ea si atat de usor si accesibil ai prezentat teoria "facerii" acestei paini, incat daca ai o dorinta cat de mica, nu se poate sa nu miste ceva in inima ta si nu se poate sa nu faci si sa iti si placa asta. E mare lucru ca ne-ai imbogatit si pe noi. Poate nu iti reuseste cu toti, dar cred ca sunt multi care iti spun asta.

In ceea ce priveste painea cu maia, nu stiu cum am trait atata vreme fara ea. Imi place atat de mult, mai ales sa o fac, incat e ca un hobby.
Am inceput sa dau si pe la prieteni, ca nu mai prididim cu mancatul.:)) Eu tot vreau sa exersez si nu am cum altfel daca nu mai si dau din ea, ca mi-e mila de nu mai pot sa o vad nemancata.
Nu o sa iti pot multumi niciodata indeajuns pentru ce ai facut pentru noi,

PS inainte sa te cunosc pe tine, nu atinsesem in viata mea un aluat si asta ar trebui sa spuna multe.

Ingrid

* * * * *

Astazi am reusit sa imi verific mailul si am retrait cu bucurie cateva momente ale cursului privind fotografiile, pt care va multumesc!

De asemeni multumesc ca ati impartasit cu noi cunoastintele dvs despre painea cu maia.

Cat despre paine, numai cuvinte de lauda, numai parfum si gust de viata. De and am gustat-o nu ne putem lipsi de ea (iar eu nu sunt o consumatoare inebunita de paine dar painea asta o mestec ca si cum ar fi vie,fiecare imbucatura are gust!! pana acum nu am simtit asta la painea cu drojdie). E o incantare, mi se pare ca are gust de nuca (cea integrala). A iesit minunata!!

Sunt la a 3 a "framantare de painica cu maia, intrucat noi mancam numai paine facuta in casa si pana sa merg la curs "sufeream" de dorinta sa invat sa fac paine cu maia.

Fac de fiecare data cate 3 paini, 2 integrale si una neagra. Azi asteapta sa fie bagate la cuptor,ora 14,  3 painici umflatele. Suntem incantati ca am mai facut un pas pt. o viata sanatoasa!

Multumim din inima ptr. ca ati gasit timp sa impartasiti aceasta experienta sanatoasa cu noi!!!

Cristina Istina

* * * * *

Sunt in a doua saptamana (numarate din 18 ianuarie) de practica. La inceput am facut si poze, primelor doua paini. Apoi lucrurile au inceput sa se accelereze. Asta pana cand am gasit un ritm si o solutie (plec de la cantitatea de maia obtinuta din cele doua borcane si calculez faina) pana mai capat indemanare.

Multumirea si sustinerea vine si din partea familiei (copii+sot). Pe bunici am testat cu faina integrala de grau, secara, rozmarin si chimen, ceea ce a dus la respingere totala. Asa ca am trecut pe faina alba "7 spice" si sare.

Si asa va multumesc in gand in fiecare zi, cand vad ce paini bine crescute apar in bucataria mea, si cand am timp mai scriu ca sa stiti ca merg mai departe cu incercarile.

M. G.

* * * * *

Sunteti o persoana exceptionala si ma bucur tare mult ca v-am cunoscut! Atelierul de sambata a fost o bucurie! 'Copilul' din borcan arata bine deocamdata,sper sa-i placa cu mine si sa 'traiasca' cat mai mult! Painea mea a iesit foarte buna... doar putin arsa la fund... dar cuptorul e vinovatul! Data viitoare va fi perfecta! Am inceput sa va 'studiez' site-ul si sper ca nu voi mai face prea multe greseli. Inca o data va multumesc si va doresc multa multa sanatate,sa transmiteti cat mai multor oameni din cunostintele si energia dvs! Sa va binecuvinteze Dumnezeu cu toate darurile sale!

Ana

* * * * *

Sa stii ca din noiembrie de la atelier fac intruna paine cu maia.

Pun poza cu ultima, de saptamana asta, care a iesit perfect (a fost prima data cand am folosit exclusiv faina alba bio de la mama iar baietii efectiv nu se mai opreau din mancat). Iti multumesc inca odata pentru tot ce faci.

Din punctul meu de vedere industria de panificatie deja a inceput sa se clatine (apropo de ce ai scris pe blog) pentru ca eu nu mai cumpar paine (decat cu totul accidental).

Lacramioara

* * * * *

Tot am amanat sa-ti trimit poza despre cum a iesit painica de la atelier. A fost frumoasa si gustoasa, am daruit-o sorei mele. Taieturile inca nu-mi ies cel mai bine, dar timpul rezolva totul. :)

Am fost asa de entuziasta dupa atelier ca toata saptamana asta am facut experimente, cu rezultate destul de bune:

Luni am facut pizza cu faina integrala de spelta, dupa reteta ta de pe blog. Cu branza de burduf de la bunica a fost bestiala. Iar aseara am facut niste melcisori cu stafide, cu faina alba de la tara dar cu maia din faina neagra. Au crescut uimitor pana azi dimineata. Am luat o reteta de pe net si am inlocuit drojdia cu maia, de 4 ori cantitatea si am adaugat mai mult lapte, ca sa fie aproximativ 50% din cantitatea de faina. Din pacate nu am mai avut nuca acasa. Au iesit putin uscate, ca nu au crema inauntru decat putin unt si stafidele. Data urmatoare o sa le fac cu o crema din nuca si curmale.

Painea ta de secara cu nuca a fost atat de buna... incat as vrea sa fac si eu, maiaua primita de la tine am si transformat-o deja in maia de secara.  Stiu ca secara e tare neprietenoasa, dar poti sa-mi spui te rog niste detalii despre cum se face painea asta? Pe site-ul tau am vazut ca folosesti spartura de secara, dar nu stiu ce inseamna asta.

Multumesc mult pentru informatiile de sambata trecuta. Mi-a povestit Liviu despre atelierul la care a fost el, si am facut painici si eu inainte, dar acum s-a asezat altfel informatia si am inteles niste lucruri pe care inainte doar le faceam, dar n-am inteles exact de ce trebuie sa fac asa.

H.

* * * * *

Este prima oara cand particip la un workshop in tara, foarte diferit de cele de la slujba. Sunt incantata, mai ales ca pentru mine bucatariseala este o placere si o buna metoda terapeutica de relaxare. Mi-a facut placere sa te cunosc si apreciez calitatile tale didactice, am invatat repede. Am facut paine acasa, a doua zi chiar ! Si a iesit foarte gustoasa.

Am folosit faina alba + intermediara (aduse de la o moara din Bucovina), am avut mai mult timp pentru proces, astfel incat painea a crescut mai mult decat cea "conceputa" la atelier. Dar n-am crestat-o destul de adanc, asa ca a crapat putin. Din ce mi-aduc aminte cand am fost ultima oara la fiica mea: painea intermediara era altfel - la culoare si miros. Dar sa stii ca atunci n-am intrebat-o de reteta, proces de fabricatie, etc. La viitoarea vizita voi cere si afla amanunte, cu siguranta.

G.

* * * * *

Va scriu pentru a va multumi in primul rand ca mi-ati deschis capul in ceea ce priveste mizeria de paine pe care o mancam cei mai multi dintre noi; de fapt stiam asta dar nu prea aveam alternative, pana acum… Mi-am cumparat deja faina integrala, “grau intreg”, de la “7 spice” si abia astept sa o testez. Diseara pregatesc maiaua pt ca maine vreau sa fac painea.

Painea cu seminte de la atelier am copt-o in seara aceea in forma de cozonac; din pacate am ars-o putin, dar oricum a fost considerata un succes si a batut-o vantul, chiar asa neagra si urata cum era.. Nu prea stiam cum trebuie sa arate dupa dospit, ma gandeam ca se va revarsa peste forma, dar nu a fost asa; eu totusi am copt-o si a fost ok. Multumesc inca o data pt tot si o sa va recomand cu caldura!

Liliana

* * * * *

Au fost multe, multe lucruri interesante si ma bucur tare ca am venit la atelier; desigur ca mi-am notat ce spuneai pentru ca mi se parea important si multe nu le stiam. Unele intr-adevar, le-am regasit in materialul scris de tine, dar altele a prins bine ca le-am notat pentru ca nu erau si altfel le uit.

Azi am incercat pentru prima oara paine alba. Am fost la Metro, am cumparat cele 7 spice :-) si am facut paine alba cu maiaua alba de la tine - la care ma uit ca la diamant acum ca e de la tine - si vreau sa spun ca a iesit o paine dureros de buna!!!

Ne-am napustit pe ea in momentul in care s-a racit (pe la pranz) si deja din doua paini de 500 gr, una s-a dus si a doua e inceputa... ma vad maine facand coca deja pentru altele.

Am facut-o cu crusta, asa cum ii place Adinei si a iesit mortala; am gresit undeva la crestare insa pentru ca nu s-au desfacut cum trebuie, in schimb au "explodat" prin alte colturi :-). N-am lama si cu cutitul nu se taie atat de bine, cred ca asta e. Insa oricum a fost gustoasa la maxim!

Iti trimit doua poze cu painea ramasa unde se vede si crusta explodata, dar si alveolele - informatia asta cu coca mai lipicioasa si mai lichida pentru o paine mai alveolata a fost super interesanta, eu nu ma prinsesem, desi e la mintea cocosului si are mare logica.

Am pastrat si eu doua borcanele mai mici, unul cu maiaua alba de la tine si altul cu maiaua mea integrala (mamicile), si pregatesc acum doua borcane mai mari cu maiale (fiicele) ca sa fac niste paini (mai multe) pentru duminica pentru niste prietene.

Azi mi-a iesit o paine "intermediara" (jumatate alba, jumatate integrala) cu ceapa absolut fabuloasa!!

E. mi-a spus ca (in fine) azi mi-a iesit cea mai buna paine dintre toate. Il intreb: "E profesionista?"; zice: "DAAAA!!" :-)

Asa ca atelierul nu a fost doar "putin" de folos, ci mult mai mult!! Azi in concret am facut coca moale, asa cum ne spuneai tu, si a iesit o paine cu gaurele tare tare buna si frumoasa (si parfumata cu ceapa!), ca de manual, ce mai...

S.

* * * * *

A fost foarte frumos atelierul si painicile au iesit amandoua f bine. pe cea intermediara am copt-o atunci, seara. pe cea alba am lasat-o la frigider si am copt-o dimineata. e ok, nu e acrisoara decat in parametri normali, cred ca ar mai fi trebuit sa o las vreo 5 minute in cuptor. Am copt in jena si in tuci cu capac. au iesit bine amandoua, asa ca mai continuu o vreme asa si vad daca ma-ncumet cu piatra, aburul si gheata.

Cred ca o trimit si pe mama la un curs viitor, parea interesata aseara.

Cornelia

* * * * *

Iti multumim ca ai reusit sa condensezi/structurezi asa o poveste in doar trei ore.

Le-am copt aseara, a iesit ca in poza.

Mie mi-a placut mult. Intr-adevar am lasat-o un pic mai mult la dospit, am copt-o pe la 23.00, am plimbat-o si pe la frigi…. a iesit un pic acrisoara dar foarte buna.

Maine fac una alba , mai pe gustul tuturor.

Alin

* * * * *

Iti sunt recunoscatoara pentru multe. Ai darul de a impartasi nu numai cunostinte.

Multumesc pentru cartea, care cand ma intorc (inca sunt la Lima) va fi prima carte care voi citi. Maiaua mea, am lasat-o la grija unei prietene.

Laura

* * * * *

Simt ca am invatat ceva ce va fi foarte important in viata mea. Nu am avut rabdare, la ora 9:30 am pus painica la cuptor, si a iesit o minunatie ! Abia astept maiine dimineata sa ne delectam cu ea.

Ne vedem la cozonaci, sunt nerabdatoare.

Mariana

* * * * *

Am fost la unul din atelierele tale acum ceva vreme. Vreau doar să te salut şi să-ţi spun ca pâinea cu maia este acum parte din rutina noastră, nu mai este o enigma frustrantă sau infricoşătoare!!! Facem pâine din 3 in 3 zile ca soţului nu-i place să le congelam. Si facem si cu iaurt în loc de apă sau cu zer de la urda de capra şi ne jucam şi ne ies nişte pâini senzationale! Le lăsăm mereu la frigider peste noapte înainte de a le coace pentru că sunt şi mai gustoase aşa. Te imbratişez şi sper să ne vedem la club.

Monica

* * * * *

Iacă, dau şi eu un semn de viaţă. Cu toate ca nu ţi-am mai scris, mă gândesc de multe ori la tine.

Nu ţi-am mai scris si nici nu ţi-am mai trimis poze cu semilunele mele, asa cum ţi-am promis,  pentru că nu mi-au ieşit aşa bune ca primele.

Dar nu m-am lăsat. Boala asta a pătruns atât de adânc in mine încât nu mai am scăpare. În curând fac 1 an de zile de când nu am mai cumpărat pâine din magazine. Încă se face de 2 ori pe săptămână paine in casă.

Vestea noua este că am tinut primul atelier de paine. E mult spus atelier. :)  Totul a pornit de la faptul ca oamenii ăstia vroiau sa le fac de 2 ori pe săptămână pâine. Mi-a prins bine un timp.

Mi-am facut mâna cu pâinile pentru ei. Am variat reţeta cu cartofi până s-a născut reţeta cu cartofi şi fără apă. Însă nu am mereu timp pentru asta. Asa ca le-am propus să le zic şi lor povestea. La început s-au speriat. Acum mă sună ca au pregătit prima pâine si asteaptă "verdictul".

În rest, folosesc din ce în ce mai puţină făină albă. Am trecut aproape de tot pe făină integrală sau pe spelta. Mai nou folosesc tot mai multă tarâţa în pâine, pe care o înmoi in prealabil vre-o 10-15 minute in apă. Pâinea iese bună şi săţioasă, mai închisă la culoare. Ceea ce îmi place.

În ultima perioadă s-a apucat cu mai mult curaj şi prietena mea de făcut pâinişoare. Deocamdată pizza e specialitatea ei, dar la cum o cunosc o să urmeze si altele.

Pâini savuroase în continuare!

Liviu

* * * * *

Mi-a făcut plăcere să te cunosc si admir ceea ce faci.

Pâinica de la atelier a ieşit bună, am făcut-o in seara respectivă, uite şi nişte poze.

În total am făcut 3 pâini , prima a fost OK, a doua (100% integrală) nu prea a crescut pentru că nu mi-a ieşit partea cu crestatul, a treia în schimb, tot 100% integrala a fost cea mai reuşită, am folosit forfecuţa în loc de lamă şi a crescut foarte bine. Din păcate nu am pozat cea de-a treia pâine si acum e deja devorată. Voi mai face azi încă una.

Adrian

* * * * *

Trebuie să-mi cer scuze că ieri cred că am vorbit cam mult. În ultima vreme am stat mai mult acasă şi mi-am distrus acele obişnuinţe ale adultului de a se controla. Mă manifest ca un copil care tropaie de nerăbdare atunci când  sunt încântată. Şi mi-a făcut mare plăcere atelierul de ieri.

Pâinica făcută la atelier a fost coaptă azi de dimineaţă. Cred ca e ok. Ţinând cont că e cu făină 100% integrală, nu a crescut spectaculos, dar e foarte gustoasă. Probabil că urmatoarea experienţă cu maia va fi o ciabatta. Chiar daca încerc să nu consum deloc făină alba, pentru o ciabatta pe lună fac excepţie.

Eu fac şi dulciuri raw vegan. Ai gustat vreodată? Te-ar interesa să încerci? Fac un tort cu coacere din morcovi cu cremă de brânză foarte gustos. Ai vrea să-l încerci? Fac eu unul pentru familia ta, trebuie doar să ne întâlnim sa ţi-l dau. Simt că am primit multe de la tine şi probabil o să te mai deranjez cu întrebări, aşa că e normal să dau ceva în schimb. Aşa "ne imbogăţim" reciproc. Ce zici?

Mirela

* * * * *

Vă mulţumesc frumos pentru tot ce m-aţi învaţat. Sunteţi o femeie deosebită!

La cozonaci mi s-a părut mai uşor decât la pâine! Toţi cozonacii pe care i-am mâncat (chiar dacă erau făcuti în casă) îmi dădeau arsuri la stomac, nu puteam sa mănânc mai mult de o felie pe zi. La cei cu maia nu mai am această problemă. Am mâncat ieri 4 feli si cu greu m-am abţinut.

Sper să ne mai întalnim!

Ileana

* * * * *

Vă mulţumim din tot sufletul pentru atelier, faceţi nişte pâini minunate si foarte gustoase. A mea a ieşit tare bună, si aromată, deja am mâncat jumătate - vă pun o poză să o vedeţi. Am şi pregătit un nou aluat pentru o pâinică.

Mult succes si sper să ne auzim cu bine, poate la un nou atelier pentru cozonac.

Andreea

* * * * *

Iţi mulţumesc pentru după-amiaza plăcută pe care ne-ai oferit-o, dar mai ales pentru informaţiile preţioase pe care ni le-ai dăruit.

Mă bucur că am avut şansa să particip la acest atelier şi imi doresc foarte mult să ajung să cunosc toate secretele obţinerii acestei pâini sănătoase şi savuroase, mai ales că am alături de mine o persoană foarte dragă care are nevoie de un regim alimentar atent conceput pe principii sănătoase şi care mănâncă pâine cât trei la un loc.

Ca o paranteza , pentru mine care am studiat facultatea de industrie alimentară, acest procedeu dă peste cap tot ceeea ce am învăţat despre pîine.Dar niciodata nu este tîrziu să înveţi ceva nou , mai ales ca ştiu pe ce principii sunt construite toate produsele alimentare fabricate in România.

Pâinica nu a iesit la fel de pufoasa ca a ta, iar coaja a fost destul de tare si groasă. Cred că motivul a fost acela ca poate am lăsat-o prea mult în frigider – am pus-o in cuptor abia pe la 9.30, pentru că în mod neaşteptat pentru mine m-am trezit cam târziu.

Am cumpărat făina integrala bio şi cred că azi sau mâine o să fac o primă pâine marca proprie, fără îndrumător. Te ţin la curent cu rezultatul.

Te rog să mă anunţi când organizezi atelierul de cozonaci ; ma intereseaza foarte mult acest produs pentru ca în familie cozonacul cîştigă detaşat ca favorit in faţa altor deserturi.

Gianina

* * * * *

M-am simţit minunat la workshop, am venit entuziasmată şi astăzi dimineaţă am preparat pâinea. Rezultate:

1. Casa miroase minunat

2. Pâinea mi s-a lipit de vasul de Jena

3. Babele mele au mâncat cu mare plăcere

Am o mie de întrebări dar sper sa le aflu răspunsul pe blogul tau, pe care îl citesc acum. Îmi fac planuri cum sa introduc in activităţile săptămânale si facerea painii. Cred ca voi trece pe la tartelier mai întâi, sa testez produsele lor.

Monica

* * * * *

Vreau sa-ti multumesc pentru seara de sâmbătă, m-am simtit tare bine. Ai imbinat munca cu distracţia la fel de bine ca şi gusturile de paine (cea de secara mi-a placut cel mai mult, ti-am spus?), brânza şi vin între ele (asta nu inseamna ca nu mi-a placut untul acela galben, dar a fost cam gras pentru mine). Iar pâinea proaspătă a fost demenţială!

Cătălina

* * * * *

M-am simţit tare bine si-ţi multumesc. Pâinea a ieşit foarte bună (un pic cam tare coaja…cred ca n-au fost suficienti aburi) şi gustoasa. Am şi chemat o prietena de a gustat. M-am laudat deja pe FB dupa cum ai vazut...

Denisa

* * * * *

Felicitari!

pentru maia, pentru reţetă şi nu în ultimul rând pentru atitudine. Cu ajutorul tău AM REUŞIT, respectând tot ce mi-ai spus şi ai scris.

A iesit o pâine excelentă, a crescut cât a trebuit, are aspect frumos, gust bun, adevărat, de pâine nu de drojdie. Deci satisfacţie maximă.

Iţi mulţumesc!

Sorin

* * * * *

iţi trimit poza cu pâinea proaspăt scoasă din cuptor. A fost foarte interesant atelierul si acum urmeaza sa aplic noile informaţii.

Daniela

* * * * *

Copiilor le-a placut atat de mult pâinea mea! Dănuţ chiar şi-a facut pacheţel să-şi ia la el, si n-a mai făcut asta niciodata. S-au strâns cu toţii la bucătărie şi au fost emotionaţi când am scos pâinea din cuptor. Aşa de bine m-am simţit, nu credeam ca sa aibă efectul ăsta!

Irina

* * * * *

M-am simtit f bine la atelier.Imi cer scuze ca am plecat mai repede. Dimineaţa am copt pîinea şi a iesit minunată şi o voi pune la masa de prânz.

Ataşez poze cu pâinile cu cartofi facute ieri si cea de dimineata cu maia.

Monica

* * * * *

Cursul mi-a placut si mi s-a parut foarte încărcat cu informaţii pentru mine. Cred că puteam sa beneficiem de şi mai multe informatii, dacă ne-am fi stăpânit mai bine entuziasmul si eram mai ascultatori. Insa în rest pentru mine a fost o experienta utilă si plăcută. Am aflat informatii noi si m-a bucurat sa cunosc si alţi entuziasmaţi de “maia”. In special cred ca o să-mi fie utilă partea de “formare” a painii, împletiturile şi chiflele/stixuri , ideea de banetoane de care citisem însa nu le-am dat importanta pana acum si altele…

Te rog sa ma anunti si pe mine cand te decizi sa faci cursul de cozonaci. Inca nu sunt foarte convins ca ma intereseaza cozonacii, dar mi-aş dori sa te revăd.

Liviu    

* * * * *

Iti multumesc pentru aceasta minunata oportunitate. Recunosc faptul ca a fost pentru prima dată cand am aflat despre acest tip de pâine. Făceam si eu pâine de casă, dar numai cu drojdie din comerţ. Am fost super incantată de ce am aflat si pe mine una m-a convins sa debutez cu succes in acest domeniu.

De cand am făcut prima pâine (cea cu carea am venit de la atelier) am mai facut de doua ori. Adica in fiecare zi mai putin azi, pentru că nu mai facem fata cu mancatul. Marele noroc este ca aceasta pâine este apreciata de toţi ai casei ca altfel nu ar merita efortul. In trei zile am epuizat tot stocul de faina din casă si trebuie sa ma aprovizionez corespunzator. Am facut diverse combinaţii de faina, diferite forme si toate au iesit foarte bine. Si asta nu pentru ca sunt eu specialistă (pentru ca nu sunt), dar reteta este foarte simpla si clară.

Revin cu rugamintea de a mă pastra pe lista pentru atelierul de cozonaci, când doresc sa vin şi cu sora mea. Dar până atunci ne mai auzim.

Maria

* * * * *

Prima mea pâine arată bine, este ff gustoasa (am rupt puţină coaja, asteptăm până mâine), însă cum e, poate, normal am greşit un pas: nu am incins vasul în care am copt-o.
Mai am de exersat la crestat. După cum se vede una dintre crestături este mai adâncă.

Pâinica a fost delicioasă pentru că a fost făcută cu dragoste şi emoţie. Fiul meu mi-a spus ca-s o talentată. Este cel mai frumos compliment primit in ultimul timp.

Aseară am hrănit maiaua iar dimineata am facut o pâine albă, două chifle cu susan şi câteva grisine. Abia le-am scos din cuptor. Grisinele au fost revelaţia zilei, crocante şi gustoase.

Iţi mulţumesc pentru toate informatiile pe care mi le-ai transmis, pentru răbdarea cu care mi-ai răspuns si sper sa finalizezi initiativa cu clubul atelierului de pâine.

Sabina

* * * * *

Vreau să-ţi spun ca azi am facut prima pâine de una singură şi a ieşit extraordinară. Am ţinut-o în şervet azi-noapte şi azi dimineata când am tăiat-o nu ne venea sa credem cât de elastică, de pufoasă si gustoasă e. Noi facem paine cu drojdie de 2 ani si de abia acum în sfârşit, am mâncat o pâine autentica.

Alexandra

* * * * *

Am facut pâinea ieri dimineaţă aşa cum ne-aţi învăţat şi a ieşit foarte bună, ne-a plăcut tuturor, abia aştept să mai facem. Mulţumim frumos pentru atelier.

Andreea

Calendarul evenimentelor

Atelier de inițiere în prepararea pâinii cu maia  

  • sâmbătă, 16 septembrie 2017, 9.00-12.00, București

înscrieri

Noutăți

MamaPan

 Înțarc copil, caut bonă

Rețetele sunt bune, produsele repetabile. Brutăresele muncitoare. Furnizorii aleși pe sprânceană, procedurile clarificate si imbunătățite. Până si ...

citește pe blog

Atelier de pâine cu maia 

N-am mai scris de mult despre ateliere, deși sunt activitățile mele preferate și mi-e tare drag de ele. Dar sunt atât de obosită cu munca de rutină a brutăriei, încât și o postare pe blog....

 citeste pe blog

 
Go to top