Paine artizanala cu maiaNouă românilor ne place să mâncăm pâine. Avem pâine pe masă la felul întâi şi la felul doi, mâncăm pâine la micul dejun şi suntem în stare să mâncăm şi la cină. Sandviciurile sunt nelipsite din ghiozdanele copiilor, iar restaurantele raw-vegane o păstrează încă în meniu.

Dacă pâinea este alimentul nostru de bază, atunci n-ar trebui ea să fie cea mai hrănitoare, cea mai de încredere şi cea mai gustoasă? Care e pâinea aceasta şi unde o găsim?

Răspunsul nu se află nici la brutăriile franțuzești sau nemțești şi nici la cele mai modeste de cartier, ci în mâinile noastre: cu ele frământăm şi formăm pâinea, o băgăm la cuptor, o scoatem şi-o rupem sau tăiem, cu mâinile noastre o servim la masă. Dacă ştim ce facem, rezultatul va fi unul de excepţie.

Să vorbim puţin despre acest rezultat de excepţie, pâinea cu maia.

Pâinea cu maia e o pâine specială, care nu seamănă deloc cu pâinea din comerţ: are alt gust, altă consistenţă şi acţionează altfel în organism. Este mai bună la toate capitolele deoarece procedeul ei de fabricaţie este păstrat cel tradiţional, iar în locul drojdiei de panificaţie se foloseşte maiaua acră, o pastă de făină fermentată în apă.

Pâinea cu maia este hrănitoare, deoarece maiaua dezactivează acidul fitic din grâu, cel care împiedică asimilarea mineralelor în organism.

Este gustoasă, deoarece maiaua conţine în mod natural acid lactic, agentul gustului în orice mâncare.

Este de încredere, dar asta doar dacă o faci cu mâna ta şi ştii ce ingrediente şi de ce calitate ai pus în ea.

Eu cred că dacă ne referim la pâinea noastră cea de toate zilele, în sens nutriţional dar și economic, atunci o putem identifica drept pâinea cu maia. Vă invit să o cunoaşteţi!

Calendarul evenimentelor

Atelier de inițiere în prepararea pâinii cu maia 

  • sâmbătă 17 martie 2018, 9.00 - 12.00 București

Atelier de cozonaci cu maia

sâmbătă 31 martie 2018, 10.00 - 12.00, Bucuresti

înscrieri

Noutăți

MamaPan

 Înțarc copil, caut bonă

Rețetele sunt bune, produsele repetabile. Brutăresele muncitoare. Furnizorii aleși pe sprânceană, procedurile clarificate si imbunătățite. Până si ...

citește pe blog

Atelier de pâine cu maia 

N-am mai scris de mult despre ateliere, deși sunt activitățile mele preferate și mi-e tare drag de ele. Dar sunt atât de obosită cu munca de rutină a brutăriei, încât și o postare pe blog....

 citeste pe blog

 
Go to top