Denumirea de macrobiotică vine de la “macro” şi “bios” din greacă, care înseamnă “mare”, respectiv “viaţă”. Macrobiotica înseamnă aplicarea în viaţa de zi cu zi a legilor naturale ale schimbării. Este un instrument care ne permite să trăim în ritmul natural al vieţii, acela al schimbării constante.

Promotorul de geniu al macrobioticii a fost nutriţionistul japonez Georges Ohsawa (1893-1966).

Ohsawa s-a îmbolnăvit de tuberculoză când avea 15 ani. Nu numai el, ci toată familia. Până la 18 ani, mama şi fraţii săi mai mici muriseră déjà de tuberculoză, iar pe el renunţaseră toţi medicii să-l mai trateze ca fiind incurabil. Atunci a început să cerceteze singur metode alternative de tratare a sănătăţii şi a combinat macrobiotica lui Sagen Ishizuka (1850-1910), cu teoria echilibrului sărurilor minerale, cu secvenţe din I-Ching (Cartea Schimbărilor), cu teoria Yin-Yang şi alte teorii ancestrale din Asia. A reuşit să se însănătoşească singur şi apoi, până când a murit, şi-a dedicat viaţa învăţându-i şi pe alţii punctul de vedere al macrobioticii despre ştiinţă, etică, religie şi filozofie.

Abordarea macrobioticii în ceea ce priveşte nutriţia şi dietele, pune accentul pe cerealele integrale şi legumele proaspete. Se evită carnea, lactatele şi alimentele procesate chimic. Scopul este în mod evident acela de a oferi organismului nutrienţii esenţiali pentru a funcţiona eficient, fără a se supraîncărca cu toxine.

Corpul se adaptează întruna schimbărilor din mediu şi transformărilor proprii datorate trecerii anilor, de aceea nevoile sale se modifică întruna. Ideea este că trebuie să echilibrăm efectele hranei cu celelalte influenţe asupra corpului, astfel încât să reuşim să ne adaptăm schimbărilor într-un mod armonios.

Un principiu de bază al macrobioticii spune că toate lucrurile – corpurile noastre, mâncare, etc – toate sunt alcătuite din energii de tip Yin şi Yang. Energiile Yin se mişcă spre exterior, cele Yang, spre interior. Orice lucru conţine ambele energii, dar de obicei una din ele e în exces. Din punct de vedere nutriţional, a trăi în acord cu natura înseamnă a mânca doar ce îi e necesar organismului la un anumit moment şi pentru o anumită condiţie a sa. A învăţa care sunt efectele pe care le au diferite mâncăruri, ne permite să contracarăm în mod conştient alte influenţe exterioare şi să păstrăm echilibrul natural al corpului. Practica macrobiotică stimulează abilitatea organismului de a se vindeca singur, dacă, binenţeles, nu e supraîncărcat cu toxine şi excese. Oricine începe o dietă macrobiotică trece printr-o perioadă de detoxifiere. Cei care urmează déjà această dietă şi au probleme de sănătate, se pot vindeca ajustându-şi regimul în funcţie de nevoi.

Majoritatea bolilor moderne provin mai degrabă din excese decât din deficienţe. Macrobiotic, aceasta se exprimă astfel: prea mult Yin, prea mult Yang, prea mult Yin extrem, prea mult Yang extrem sau mâncare prea acidă. În cazurile simple, remediul este simplu: consumarea alimentelor care au calităţi opuse “prea mult”-ului şi neconsumarea alimentelor de aceeaşi calitate. Mâncarea şi produsele pe care le consumăm în mod obişnuit în ţara noastră au majoritatea lor un puternic caracter Yin (conform tabelului macrobiotic) şi în plus sunt acide.

În general, lucrurile sunt complexe, nimic nu e simplu Yin sau simplu Yang. Dar din fericire, doar menţinând un regim macrobiotic echilibrat este suficient ca sănătatea să se restabilească. Cel mai bine e să începem o dietă macrobiotică echilibrată când suntem sănătoşi şi să facem adaptări centrate pe persoană şi boală, când suntem bolnavi. Adaptarea centrată înseamnă ca în perioadele de boală să mâncăm strict ce are nevoie organismul pentru a contrabalansa efectele negative.

Pentru mai multe informaţii pe această temă, puteţi consulta site-ul dedicat macrobioticii Ohsawa: http://www.ohsawamacrobiotics.com