Ce ne trebuie ca să facem pâine bună în casă?

Cuptorul

Este articolul cel mai important. Cuptorul casnic pentru bucătăriile de apartament - cu gaz sau electric - e foarte bun. Trebuie să aibă o temperatură maximă de cel puţin 240 de grade. Ca să ne calibrăm cuptorul, să ştim ce temperatură are în interior şi ce temperatură dă în pâine şi după cât timp, ne trebuie instrumente de măsurat: 2 termometre, unul de cuptor ca să-l verificăm că face ce spune că face, şi unul de mâncare cu care luăm de fapt temperatura pâinii. Sau mai simplu, ne trebuie ceva experienţă de lucru cu el.

Piatra de copt

Piatra va fi aşezată pe un grătar la mijlocul cuptorului. Trebuie încălzită puternic (o oră) înainte de a băga pâinea la cuptor, astfel încât să reuşească să înmagazineze cât mai multă căldură. Pâinea se va pune direct pe piatră.
Piatra are rolul de a egaliza căldura în centrul cuptorului (unde stă pâinea) şi ajută la coacerea miezului fără ca să se ardă coaja la exterior. Deasemenea, datorită ei partea de jos a pâinii nu se crapă şi rămâne netedă, iar coaja devine crocantă.
Coacerea pâinii pe vatră (sau piatră de pizza) ne permite să ne apropiem cel mai mult de idealul de pâine rustică, coaptă în cuptorul cu lemne. Putem cumpăra o piatră acceptabilă, travertin sau ardezie, de la orice magazin pentru casă şi grădină. Eu am avut o bucată de marmură mult timp în cuptor, până când mi-am cumpărat o placă de travertin alb de la Bricostore, 40cm X 40 cm, cu 15 lei.

Cântarul

Ustensile pentru painea cu maia: banneton, brotform, etc.Pentru cântărirea ingredientelor e nevoie de un cântar, de preferat unul electronic. Dacă aprofundăm subiectul şi vrem rafinament, atunci va trebui să urmăm reţetele la gram.

Coşul de dospire

Foarte important pentru estetica pâinii. Brotfom-ul este un coş în care se pune aluatul pe perioada dospitului ca să capete formă şi structură şi în acelaşi timp să direcţioneze umezeala din aluat către suportul natural (pulpă de lemn, răchită sau bambus). Dacă are o o căptuşeală din bumbac care fereşte aluatul de a se lipi de marginile coşului, se numeşte banneton.
Pentru forma baghetelor se foloseşte o pânza de in sau bumbac, couche-ul, care e impregnată bine cu făină şi se lasă nespălată de la o folosire la alta (pentru o impregnare temeinică) şi care are la fel rolul de a păstra forma aluatului în timpul dospirii şi de a trage umezeala din el.
Dacă nu avem coşuri speciale pentru formele pâinii, ne putem folosi de clasicele tăvi de cozonac pentru pâinile lunguieţe şi de formele din tablă pentru tort, pentru pâinile rotunde. Pe acestea le putem băga liniştiţi în cuptor ca să păstrăm forma frumoasă a pâinii şi să forţăm aluatul să crească pe verticală în loc să se lăbărţeze pe orizontală (cum se mai întâmplă câteodată)

Lama şi forfecuţa pentru crestat aluatul

O spatulă de metal sau plastic pentru amestecarea ingredientelor, pentru divizarea aluatului şi pentru curăţarea blatului de lucru.

Blatul de lucru, care poate fi din lemn sau inox.