În mod normal la pâine se foloseşte făină de grâu, deoarece grâul e singura cereală care poate să dezvolte o membrană specială care reţine gazele produse în timpul fermentării, fapt care conduce la umflarea aluatului. Făina de grâu care se găseşte în România e clasificată după gradul de măcinare, cea mai “neagră” fiind cea de 1600 şi cea mai albă şi fină, 480. Făina 480 e totuna cu cea 000 “trei nule”.

Pentru pâine, cea mai potrivită făină albă este 650. Din păcate, toate morile industriale sunt obligate să adauge aditivi în făină, astfel încât, chiar de la ieşirea pe poarta morii, făina conţine chimicale. Tot din păcate, pe majoritatea ambalajelor din magazine nu e scris conţinutul de aditivi şi afânători adăugat. Indiferent ce făină alegeţi, trebuie să fie în termenul de garanţie (de 4 luni), să fie uscată, cernută şi caldă la temperatura camerei (între 15-25 grade Celsius).

Făina neagră din comerţ înseamnă făină albă colorată cu malţ. Făină integrală naturală se găseşte în Bucureşti de cumpărat la Naturalia și la Moara cu pietre . Pentru o făină albă bună, încercaţi să căutaţi şi să găsiţi o moară mică de ţară, care să vă poată oferi făină neaditivată. Pentru făina integrală, cel mai bine ar fi să aveţi o moară de apartament care vă dă independenţă totală. Grâu bio se găseşte mai uşor decât făina bio.

Puteţi să folosiţi în aluatul de pâine şi făină de secară, de ovăz, de orz, dar vă recomand să o puneţi în aluat în cantităţi progresive, pentru a vă obişnui cu modificările aduse în aluat şi cu schimbarea de gust a pâinii.