Am aflat cu surprindere de la o prietenă că pâinea cu maia este pâine de tip Montignac, cu indice glicemic 35.

În continuare o să fac o paralelă între pâinea integrală autentică Montignac şi pâinea integrală de grâu, fermentată şi dospită cu maia, pe care o facem noi zilnic.

Mai întâi (în traducere directă de pe site-ul oficial) pâinea de tip Montignac, are ca ingrediente naturale:

făină integrală de grâu obţinută de la producătorii locali
drojdia este obţinută prin tehnici tradiţionale
apa provine din izvoare montane din Savoy

Procedeul de obţinere a pâinii este unul tradiţional, care durează 7 ore:

  • mixare manuală care imită mişcările pe care brutarul le face cu mâinile sale, apoi autoliză
  • fermentarea se face în mediul brutăriei
  • formarea se face manual
  • dospirea în coşuri naturale
  • coacerea are log într-un cuptor tradiţional pe vatră.

Acum despre pâinea noastră cu maia: la fel ca şi originala Montignac, pâinea cu maia este un produs artizanal autentic, creat printr-o metodă tradiţională veche. Pâinea are IG-ul 35 format astfel: IG 45 al făinii integrale de grâu sau secară minus 10 puncte din cauza acidităţii maialei.

Ingredientele sunt 100% naturale, de la micii producători locali, astfel:

  • făina integrală de grâu şi secară provine de pe un teren din Constanţa pe care nu s-au mai folosit chimicale de 5 ani.
  • Maiaua se obţine folosind tehnici vechi, naturale.
  • Apa provine din izvoare de munte, atâta timp cât folosesc apă plată Bucovina.
  • Sarea e neiodată.

Procesul prin care făina şi apa devin pâine este:

  • Unul de lungă durată, de 5-7 ore, pot fi şi 18 ore câteodată.
  • Aluatul se amestecă lent, cu braţele din dotare nu cu viteza I a mixerului. Urmează autolyse-ul.
  • Apoi fermentarea în condiţiile de temperatură şi presiune proprii sistemului de referinţă local, Bucureşti sector 3.
  • Modelarea pâinilor se face manual.
  • Dospirea se face în coşuri de răchită, acoperite cu o folie care păstrează umezeala.
  • Şi în final, coacerea se face tradiţional, prin conducţie, pe piatră.