Ce este pâinea cu maia?

Este o pâine fără drojdie. Are ca agent de fermentare și dospire maiaua acră (sourdough).

Ce este maiaua?

Pe scurt, maiaua este o pastă din făină fermentată în apă. Mai multe despre maia, aici.

De ce este mai bună pâinea cu maia decât cea cu drojdie?

Este hrănitoare şi consistentă. Nu îngraşă, nu cade greu la stomac. Nu provoacă alergii sau intoleranțe. Mai multe, aflaţi aici.

De unde pot să cumpăr pâine cu maia?

Au apărut şi la noi brutării specializate în pâinea cu maia. Naturalia şi Tartelier în Bucureşti. Dar cel mai bine e să o pregăteşti singur, acasă.

Unde pot învăţa să fac pâine cu maia?

La atelierul de pâine.

La ce-mi foloseşte participarea la un atelier?

Concentrează în cele câteva ore de practică, experienţa pe care ai căpăta-o de unul singur în luni de zile de încercări repetate. Elimină din start greşelile elementare pe care le face orice începător.

Ce se învaţă în mod practic la atelier?

Există mai multe tipuri de ateliere. La cel de iniţiere se învaţă: cum se întreţine maiaua; cum se face un aluat de pâine şi care este consistenţa lui; cum se fac împachetările; cum se modelează aluatul; cum se crestează; cum se coace; cum se păstrează pâinea; de unde îţi poţi procura ingredientele necesare pentru o pâine bio.

Ce alte ateliere mai sunt?

Atelierele de specialităţi (ciabatta, pave, focaccia, grisine, pizza) şi de cozonaci.

Cât durează un atelier?

3 ore în medie, varianta hiperscurtă, pentru oameni ocupaţi.

Ce trebuie să aduc cu mine la atelier?

O sacoşă în care să duci acasă bannetonul cu aluat, plus borcanul de maia, plus suportul de curs. În rest, găseşti acolo tot ce-ţi trebuie.

Şi dacă mai am întrebări sau nelămuriri şi după ce plec de la atelier?

Binenţeles că vei avea. De asta vom ţine legătura pe mail sau telefon, pentru mici ajustări şi feed-back la experienţa personală. De obicei atelierul se continuă cu un Club al pâinii cu maia, la care te invit să vii pentru discuţii suplimentare cu alţi foşti participanţi la ateliere, pentru împărtăşirea experienţelor şi a pâinilor proprii.