Pâine cu alune

Reţeta: 550 gr făină albă 650 "7 spice", 350 gr făină integrală de grâu proaspăt măcinată, 560 gr apă de izvor, 18 gr de sare de mare neiodată, 200 gr maia integrală pregătită cu 12 ore înainte în formula 1:2:2, 100 gr de alune măcinate

Formula generală:

100% făină în amestec 61,11% făină albă şi 38,88% integrală
62,22% apă
2% sare
11,11% alune
22,22% maia

Am amestecat ingredientele şi le-am frământat 2 minute în bol şi 3 minute între palme. Am acoperit bolul şi după o jumătate de oră am făcut o împăturire. După încă o oră am format 2 pâinici împletite, una rotundă şi una ovală.

Le-am acoperit şi lăsat la dospit pe pervaz, la cele 24 de grade perfecte de afară, 2 ore şi jumătate. Pe timp de vară nu mai coc cu piatră, ca să nu supraîncălzesc bucătăria, aşa că pâinica rotundă am copt-o în vasul de ceramică, iar pe cea ovală în forma de cozonac: 15 minute de preîncălzire la maxim a cuptorului, cu vas de apă pe fund şi cu vasul ceramic pus de la bun început la încins.

Alunele dau o aromă de levănţică pâinii, o consistenţă crocantă şi un gust dulce, tocmai bun pentru combinaţiile cu unt, gem, dulceaţă şi cafea.