Ca să vă fie uşor şi să nu pierdeţi timpul "reinventând roata", atelierul de pâine vă iniţiază în arta pâinii cu maia, concentrând în câteva ore de practică tot ce trebuie să ştiţi ca să puteţi începe aventura creativă a pâinii artizanale (pentru cei care știu deja să lucreze cu maia, dar dintr-un motiv sau altul au rămas fără ea, ofer oricând maia proaspăt hrănită cu făină de cea mai bună calitate).

Singura condiţie ca să aveţi în fiecare zi o pâine bună pe masă, este să vă implicaţi. În Bucureşti există câteva brutării care produc o asemenea pâine specială şi sper că vor fi din ce în ce mai multe. Dar până atunci, decât să călătoriţi dintr-un capăt de oraş în altul în căutarea sănătăţii şi a gustului bun, folosiţi-vă cuptorul personal, iar răsplata nu va întârzia să apară.

La atelierul de iniţiere în pâinea cu maia veţi avea la dispoziţie toate materialele si ingredientele naturale de care aveţi nevoie ca să construiţi o operă de artă culinară, fără conservanţi sau amelioratori, fără premixuri sau aditivi.

veţi învăţa cum să face aluatul cu maia şi care sunt etapele pregătirii pâinii

  • veți căpăta încrederea ca puteţi şi voi să faceţi acelaşi lucru la voi acasă
  • veţi afla despre instrumentele şi ustensilele de care aveţi nevoie ca să faceţi pâine în casă şi despre diferitele tipuri de făinuri care pot fi folosite la pâine
  • veţi învăţa să îngrijiţi maiaua și veți afla despre mult așteptatele (dar și despre neașteptatele) beneficii pe care le aduce ea în pâine
  • veţi degusta mai multe tipuri de pâine cu maia, ca să ştiţi cum să o recunoaşteţi şi la ce să vă aşteptaţi
  • vom discuta despre cereale, despre făinuri, despre istoria lor și provocările etapei contemporane

Apoi, în primele săptămâni de după atelier vom păstra legătura prin mail sau telefon, până când fiecare cursant va simți că totul e în regulă și că își poate lua zborul de unul singur în aventura plămădirii pâinii cu maia la el acasă.

La atelier nu trebuie sa veniţi decât cu buna dispozitie. Bine, și cu o sacoșă în care să duceți acasă:

  • aluatul de pâine realizat la atelier
  • o formă în care îl dospiți și în care îl și puteți coace
  • o porţie de maia
  • suportul de curs

Atelierele mele de inițiere se adresează în mod particular persoanelor ocupate, care printre alte o mie de lucruri pe care le au de făcut într-o zi, vor să fie în stare să facă și o pâine bună. Vă învăț să faceți pâini folosind măsurători și cântăriri minime, fără să aveți nevoie de rețete sau de veselă și instrumente de bucătărie speciale.

Mai există și ateliere pentru avansați, adică pentru cei care au timp și stau acasă și vor să vândă pâinea lor specială cunoscuților. Mai există din când în când și ateliere de cozonaci românești, de Baguettes&Fougasses, sau de pâini rusești integrale, de aluaturi moi, adresate celor care vor să-și îmbogățească portofoliul de pâini. Mai sunt și atelierele de nutriție ... dar cele mai dese și importante sunt atelierele de inițiere în pâinea cu maia. Pentru grija pe care ne-o purtăm nouă înșine și celor din jurul nostru.