Ingrediente:

  • 300 gr. făină albă 650
  • 400 gr. maia
  • 500 gr. cartofi
  • 11 gr. sare
  • 8 gr. rozmarin

Cartofii albi şi vechi au fost fierţi în coajă şi răciţi, iar maiaua lichidă 1:1:1 a fost pregătită cu 12 ore înainte cu făină integrală de grâu. Frământarea este mai de durată la această pâine, trece ceva timp până când cartofii reușesc să hidrateze toată făina. Dar cu răbdare, ajungem să avem cu aceste cantități de mai sus un aluat moale, comparabil cu cel al unei ciabatte.

Se lasă aluatul acoperit o oră jumătate la temperatura camerei, timp în care se înmoaie și mai tare. Se lucrează repede cu el pentru a-i da formă, pentru că alunecă printre degete. Se pune la frigider într-un coș de dospit acoperit cu plastic, timp de maxim 3 ore. Se încinge cuptorul și se coace la 230 de grade Celsius, cu aburi în primele 5 minute.

După 5 ore de la amestecul iniţial, aluatul e încremenit în evoluţie.