Demult, când am cumpărat prima dată făină "slăbeşte mâncând" am simţit un miros ciudat şi nu ştiam de la care dintre făinurile din amestec provine. Acum știu, e de la făina de soia, care e galbenă, fină şi are o aromă aparte, puternică.
Ingrediente:
400 gr făină albă 55
100 gr făină integrala de soia
50 gr făină integrală de grâu
50 gr maia lichidă (integrală de grâu sau secară)
8 gr sare neiodată
400 gr apă plată
Se pregătește maiaua de seară, astfel: 100 de grame din maiaua mamă (100% hidratare) din frigider se amestecă cu 50 de grame de făină integrală de grâu. Aluatul dens de maia se acoperă şi se lasă la temperatura camerei 10-12 ore până a doua zi de dimineaţă.
A doua zi: se amestecă 5 minute maiaua densă cu făina şi apa şi se lasă pentru autoliză o jumătate de oră. Se adaugă sarea şi se mai frământă 5 minute, apoi se aplică împăturirile din jumătate în jumătate de oră timp de 2 ore.
După 2 ore şi jumătate de la primul amestec de apă cu făină se scot pe masa înfăinată aluatul din vasul în care a stat şi i se dă forma rotundă, apoi se lasă să se destindă o jumătate de oră. În sfârşit, i se dă forma finală şi se pune în coșul de dospit. Se lasă aluatul la dospit o oră jumătate, două maxim, în funcţie de cum reacţionează la testul de apăsare cu degetul. Dacă se ridică foarte repede încă nu e dospit complet, iar dacă se ridică foarte lent, aproape deloc, e dospit prea mult. Deci trebuie prins momentul când se ridică lent.
Se coace cu aburi 3 minute în cuptorul bine încins, se scot aburii şi se mai lasă 30 de minute la 230 de grade. Timpii de coacere de care vorbesc reprezintă o medie, pentru că trebuie ținut cont că fiecare cuptor are modul lui de funcționare particular, care trebuie deslușit în cele mai mici amănunte.