Plăcintă din aluat cu maia

Așa … după cum spuneam, aluatul de pâine se poate modela într-o mulțime de feluri și se poate folosi la o mulțime de idei de mâncare. Una dintre aceste idei e plăcinta, privită ca un fel de mâncare. Plăcinta sărată adică, nu dulce.

Se face un aluat obișnuit de pâine cu maia. Se lasă 2 ore la fermentat cu împachetările de rigoare, apoi, când vine momentul formării, facem plăcinta. Se întinde o foaie de aluat cu făcălețul, apoi se adaugă umplutura – de brânză, legume, pește, sau ce ne mai taie capul nostru plin de imaginație și neconstrâns de tradiții – și la sfârșit se mai întinde o foaie de aluat peste umplutură. Cam așa:

placita-ton-1placinta-ton-2placinta-ton-3

Se acoperă plăcinta cu un plastic și se lasă la dospit 20 de minute, o jumătate de oră, cât se încălzește cuptorul la maxim. Se coace în jur de 40 de minute, în funcție de cuptor, la temperatura maximă.

Când fac o astfel de plăcintă, eu pun obligatoriu în aluat legume deshidratate: ceapă, praz, ardei, roșii sau mix de legume. Nu pe toate odată, evident: ce am și cum mi se pare că se potrivesc cu umplutura. Umplutura? De exemplu cea cu ton, așa cum am învățat să o fac de la Sorina: călesc în apă ceapă și ardei tăiate mărunt, adaug roșii date pe răzătoarea mare (un artificiu învățat de la soacra mea, astfel încât să rămân cu pielița în mână și sucul plus miezul roșiei în farfurie), adaug sare, piper, închid focul și răstorn pe deasupra conservele de ton scurse de ulei. Storc o lămâie, o adaug și amestec totul. După ce pun a doua foaie de aluat și sigilez marginile, mai storc o jumătate de lămâie peste toată plăcinta, așa, de gust (ca și cum acreala de la maia n-ar fi de ajuns pentru tot peștele acela). Cantități: la 4 conserve medii de ton, 2 cepe, 2 ardei și 6 roșii (sau jumătate de cutie de sos gros de roșii, când nu sunt roșii proaspete).

E un tip de plăcintă ușor și plăcut de făcut, o singură problemă are: o faceți o dată și pe urmă nu mai scăpați de ea, o să vi-o ceară toți ai casei să o repetați. Și nu uitați că tonul de exemplu, vine la pachet cu mercurul.

Ateliere-eveniment în luna iunie

În cursul lunii iunie voi organiza o serie de ateliere mai speciale: pe de o parte de aprofundare a subiectului deja consacrat (pâinea cu maia), iar pe de alta, de abordare a unui context mai larg: acela al sănătații prin alimentație naturistă și stil de viață echilibrat, dar și al gătitului și mesei în familie ca mijloc de consolidare a valorilor familiei și ca oportunitate educațională pentru copii și tineri.Fiecare atelier are câte un invitat special, cu multă experiență în domeniile abordate:

Atelier de formare şi crestare (shaping/scoring)

Sâmbătă, 7 iunie, orele 15.00 – 17.00
Invitată: Viviana Mârza de la De-a Brutăria.

Viviana face de 3 ani pâine cu maia şi ține în mod regulat ateliere specializate de formare și crestare (shaping&scoring) a aluatului și de croissante. E pasionată şi foarte atentă la detalii.
Pentru atelier va aduce aluat gata fermentat, tocmai bun de format şi crestat.
Dacă doriţi să luaţi acasă câte un model, vă rugăm să vă aduceţi bannetonul personal. Binenţeles, vă vom servi cu pâine din Brutărie.

Stilul de viața sănătos și alimentația naturistă – principii teoretice și aspecte practice pentru viața de zi cu zi

Sâmbătă , 14 iunie, orele 18.00 – 20.00
Invitat: dr. Pavel Chirilă de la Naturalia

Pentru cei preocupați de medicina naturistă, domnul doctor Pavel Chirilă nu are nevoie de nicio prezentare, în calitatea sa de „părinte” și deschizător de drumuri pentru această disciplină în România.
Vom aborda subiecte cum ar fi principiile alimentației naturiste, stilul de viaţă sănătos precum și conexiunea între sănătate și spiritualitatea autentică.
Vom gusta împreună paine cu maia, împreună cu feluri de mâncare naturiste, gustoase şi sănătoase.

Secretele aluatelor cu maia – sesiune de întrebări şi răspunsuri

Sâmbătă , 21 iunie, orele 15.00 – 18.00
Invitată: Manuela Breahnă de la Pane Madrina.

Manuela face de 5 ani pâine şi cunoaşte făinurile, procedurile tehnice și aluaturile moi în cel mai mic amănunt. E talentată şi experimentată.
Pentru ca să putem pregăti şi demonstra în detaliu răspunsurile, vă rugăm ca atunci când vă înscrieţi, să ne trimiteţi şi problema căreia nu-i daţi de cap, cea care v-a necăjit cel mai mult, cea la care doriţi în sfârşit un răspuns. Vă vom exemplifica răspunsul în modul cel mai concret cu putință și vom lucra împreună cu aluatul.  Avem pregătită şi o degustare de Pane, cea mai bună.

Gătitul și masa în familie – metodă de educație pentru copii

Sâmbătă , 28 iunie, orele 18.00 – 20.00
Invitată: Sorina Oprean de la Pedagogia Blanca

Pe părinţii interesaţi de educaţia gastronomică (și nu numai) a copiilor lor, îi invit pentru o discuţie despre oportunităţile pentru educaţie pe care le descoperim în jurul mesei din bucătărie într-o locaţie deosebită, Institutul Montessori Bucureşti, locație care prin ea însăși va exemplifica principiile de bază ale educației.
Sorina Oprean este cea mai avansată homeschool mother din ţara noastră. Ea şi-a educat integral acasă copiii, acum în vârstă de 19, respectiv 17 ani.
Vom servi mâncăruri care se pot pregăti împreuna cu copiii și vom discuta despre rețete minimale și modul lor de prezentare.

Modalitatea de înscriere o găsiți aici.

Focaccia

Se face un aluat de ciabatta care se lasă la fermentat o oră jumătate, cu 2 împachetări. Se face o preformare pe rotund, apoi se lasă acoperit cu folie 20 de minute. În tava de pizza se pune foaia de copt, apoi se întinde pe ea puţin ulei extravirgin, cât să formeze o peliculă fină. Se ia (cu paleta) aluatul rotund şi se pune cu sigiliul în jos pe foaia de copt, în tavă, apoi se apasă şi se întinde cu mâna, în mod uniform, până atinge marginile tăvii.

Pe deasupra se pun minimum de ingrediente, după plac şi după posibilităţi: ceapă tăiată subţire, ciuperci, ardei, cartofi, roşii, măsline … rozmarin şi sare. Se toarnă din nou ulei de măsline pe deasupra şi se lasă la dospit (acoperit cu folie, binenţeles) o oră şi jumătate.

focaccia1

Se coace în jur de 20 de minute în cuptorul preîncălzit la 220-240 de grade Celsius. E gata atunci când are o culoare sănătoasă, rumenită şi când aluatul s-a retras de la marginile tăvii cu un centimetru, doi.

focaccia2

 

Pâine dietetică semi preparată

Cu pâinea consumată treburile stau cam aşa: se porneşte de la pâinea din comerţ. Apoi boli sau gusturi detoxifiate dau semnalul de alarmă şi într-o primă fază se trece pe maşina de pâine. Pentru artişti şi naturişti, deja nu mai e loc de întoarcere şi nici de popas: mai departe ajung la pâinea cu maia. Dar pentru căutători şi îndrăgostiţi, ăsta nu e capătul drumului: urmează pâinea şi mai autentică, cea semi-preparată. Ca în final, precum şarpele care îşi înghite coada, să ajungem la origini: pâinea harică.

Reţeta de pâine dietetică semi-preparată am întâlnit-o indentic şi la Oshawa şi la Ieromonahul Ghelasie. Prilej de mare bucurie …

Ingrediente: 200 gr apă, 100 gr făină de orez, 25 gr făină de grâu/orz/ovăz/hrișcă, 50 gr mălai, sare

Mod de preparare: se pune amestecul de făinuri de mai sus în apa care clocotește si se face un piure (“cir”) gros, care fierbe rapid. Se lasă să se răcească și să se întărească. Este gustoasă și digestibilă, înlocuitorul cel mai bun al pâinii coapte. Se consumă cu varză murată, castraveți murați sau seminte uleioase râșnite.

 

Mâncare de ștevie / leurdă / spanac / lobodă / urzici / ceapă verde

E o mâncărică simplă şi gustoasă, care ne hrăneşte în câteva minute cât ne-ar fi hrănit frunzele crude în câteva ore, dacă nu le-am fi gătit. Se mănâncă cu pâine integrală de grâu sau secară, cu maia.

Ingrediente: 5 legături de ștevie / leurdă / spanac / lobodă / urzici / ceapă verde, 2 cepe roșii, usturoi, sare, ulei de măsline

Mod de preparare: Se pune ceapa tăiată mărunt să se călească în puțină apă, apoi se adaugă ștevia/etc crudă, spălată bine în prealabil și tăiată cât mai mărunt pe tocător. Volumul inițial va fi mare, dar odată ce frunzele încep să se înmoaie în sucul propriu, volumul va scădea. Nu e nevoie să fierbem frunzele înainte (nutrienţii rămân în apa de fiert), pentru că e suficientă apa care rămâne pe ele de la spălat, ca să le înmoaie. În altă oală călim rapid usturoiul tăiat bucățele în puțin ulei de măsline, apoi adăugăm frunzele, amestecăm un minut, potrivim de sare și închidem focul. Frunzele rămân aproape crocante și nu sunt ca un piure apos (ca atunci când le opărim înainte).

mancare-stevie

 

Supă de cereale

Este o supă extraordinar de dulce şi blândă, cu gust delicat şi … foarte frumoasă. Se poate mânca împreună cu o felie de pâine cu maia, uşor rumenită, cu puţin unt pe deasupra … sau fără 🙂

Ingrediente:100 g cereale integrale zdrobite (grâu, porumb, orez, secară, orz), 2 l apă, 50 g morcov, 50 g păstârnac, 100 g ţelină, 1 lingură de ulei de măsline presat la rece, sare

Mode de preparare: Se pune apa la foc. Când începe să fiarbă, se pun cerealele pentru supă. După 5 minute se ia oala de pe foc şi se adaugă sarea, zarzavatul curăţat, spălat şi dat pe răzătoare, pătrunjelul verde tocat mărunt, şi uleiul. Se lasă acoperit 15 minute.

Se pot adăuga la sfârşit condimente şi zarzavaturi diverse, după gust.

Dacă nu găsiţi amestecul de cereale deja ambalat la magazinele Naturalia sau Plafar, atunci cumpăraţi câte o jumătate de kilogram din fiecare cereală, spălaţi-le acasă, uscaţi-le, râşniţi-le pe jumătate şi folosiţi-le la supă (porumb nu găsiţi sigur la magazin, aşa că va trebui să luaţi din piaţă, numai să aveţi grijă să nu fie furajer).

supa-de-cereale

Pâine prăjită cu smochine sau curmale

Acesta este un desert cu pâine cu maia (dacă e pâine dimineţa, pâine la prânz, pâine seara, să fie şi desert cu pâine 🙂

Avem nevoie de 8 felii de pâine cu maia; ulei de măsline extravirgin; 300 gr de brânză sărată de oaie sau capră (după gust); o linguriţă de pudră de nucşoară; o linguriţă de pudră de scorţişoară; un pic de piper; de zahăr; de oţet; 8 curmale sau 8 smochine.

Rumenim pâinea (pe grătar, în cuptor sau în prăjitor). Amestecăm brânza cu piperul, nucşoara şi scorţişoara. Întindem amestecul pe feliile de pâine, apoi punem curmalele / smochinele tăiate felii şi ele, pe deasupra. Stropim cu puţin oţet şi presărăm zahăr. Punem feliile de pâine într-o tavă (pe foaie de copt) şi le băgăm în cuptorul preîncălzit, doar până când se caramelizează zahărul.

O nebunie amestecul de gusturi: dulce, sărat, picant

sandis-cu-branza-si-curmale

 

Salată de rădăcinoase și semințe

Salatele care se pot pregăti prin amestecul seminţelor cu rădăcinoasele, sunt sățioase și gustoase. Se folosesc la sandvişurile cu pâine cu maia, în loc de clasicele brânzeturi sau Doamne fereşte! mezeluri,  sau se pot mânca drept antreuri la prânz şi feluri de masă la cină, alături de nelipsita pâine cu maia, uşor prăjită, crocantă.

salata-seminte.radacinoase-2

Ideea de bază este să radem pe răzătoarea mică:

– morcovi, țelină, pătrunjel, sfeclă sau păstârnac (sau câte un pic din fiecare)

și să le amestecăm cu

– nuci/caju/semințe de floarea-soarelui sau dovleac/fistic crud/alune, măcinate în râșnița de cafea.

Punem apoi pentru gust un pic de sare neiodată și usturoi pisat, iar ca salata să devină jilavă, ușor de mestecat și cu aparență reavănă, adăugăm ulei extravirgin (cu grăsimi nesaturate mai puține de 12%).

salata-seminte.radacinoase-1

Inutil de specificat că toate ingredientele trebuie să fie bio și cât mai proaspete. Nu amestecăm mai multe semințe și nici mai multe rădăcinoase rase la o salată, păstrăm proporţia de 1:1 între masele lor.

Cuiburi de Paști

Este o rețetă foarte interesantă: aluatul nu e îngreunat de zahăr, grăsimi sau lapte și se dezvoltă frumos, aproape la fel ca cel de pâine. În final, cuiburile vor fi mai moi, mult mai moi decât un cozonac obișnuit, mai însiropate, mai pentru gusturi inocente 🙂

Dau mai jos rețeta cu căni (de data asta n-am mai avut timp să extrag formula).

600 gr făină

Două căni jumătate de lapte

Un praf de sare

200 gr de unt

200 gr de zahăr + încă 5 linguri (2 pt maia si 3 pt laptele final)

Un pumn de nuci strivite

O lingură de cacao

Coajă de lămâie

Zahăr vanilat

4 ouă întregi

3 linguri de ulei

Se pregătește prefermentul din 2 linguri de maia, o jumătate de cană de lapte, 2 linguri de zahăr, și 4 linguri de făină.

După 12 ore se amestecă prefermentul cu făina, cu 4 ouă și 3 linguri de ulei. Se frământă. Dacă mai e nevoie, se mai adaugă lapte.

Se pregătește o umplutură din untul (200 gr) frecat cu zahăr (200 gr) și cu coaja de lămâie.

Se împarte aluatul de mai sus în două și se întinde două foi de grosime 2 cm, care se ung fiecare cu câte o jumătate de umplutură. Deasupra se presară caco și nucile.

Se rulează sul și se taie bucăți de câte 2 degete fiecare.

Se așează cu gura în jos pe tava pregătită cu foaie de copt, la distanță de 2 degete una de alta.

Se acoperă cu plastic și se lasă să dospească 6-8 ore.

Se pun în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și când sunt aproape gata, se toarnă peste ele 2 căni de  lapte cald, cu 3 linguri de zahăr și zahăr vanilat.

Se pun din nou la cuptor și se mai lasă 5-6 minute.

Când sunt gata, se scot imediat din cuptor.

cuiburi

Sărbători fericite!

Tabără de nutriţie cu atelier de pâine

În vara asta, în august, se va organiza o tabără de nutriţie la munte, la Bran. Voi fi şi eu prezentă alături de domnul doctor Chirilă, cu 2 ateliere, o expunere şi o carte de reţete. Atelierele ca atelierele, că doar am experienţă. Expunerea să zicem că e ok şi ea, pentru că la cât povestesc la ateliere, am deja un discurs închegat. Dar cartea mă dă gata (în mod special imaginile din carte). Aş vrea să dau doar schema fiecărei reţete, ce atâtea cuvinte şi poze? Of.

În orice caz, de abia aştept tabăra: o să mă dau cu calul, cu parapanta şi cu bicicleta, o să prind peşte şi o să vizitez rezervaţiile din zonă. Am spus!

Dacă vă interesează şi pe voi aşa ceva, plus expuneri, ateliere şi mâncăruri naturiste, găsiţi aici prezentarea taberei cu detalii organizatorice.