Harta nu e teritoriul

Îmi pare rău, toate predicțiile mi s-au adeverit și sunt mult mai dezamăgită decât mă pregătisem să fiu. Pesemne rămăsese ascunsă o mare speranță, pe undeva bine pitită, care de abia acum a fost zdrobită: nu Tartelier, nu Codru de pâine. Una a fost afacere de familie (Tartelier), alta afacere între asociați, deci nu e vorba de modul de organizare care n-a funcționat, ci de modelul de afacere. Modelul nu merge încă la noi și trebuie să dăm brutarului ce-i al brutarului: o anumită construcție fizică și psihică potrivită pentru munca repetitivă, manuală, intensă. Fără a mai vorbi de faptul că se prestează pe acea piață anume, care e acaparată în proporție de 65% de evaziune. Și fără a mai aduce în discuție indolența majorității consumatorilor români și imoralitatea majorității afaceriștilor români.

****

În urma atelierelor mele, după cum am mai zis, două brutării au trecut pe maia și alte 4 sunt în pregătire. Pe cei 4 entuziaști am încercat cu toate argumentele să-i temperez, de fiecare dată. Le-am oferit toate informațiile pentru a porni afacerea și în același timp le-am prezentat și toate datele pe care le știam care stau împotriva bunului mers al activității. Recunosc că am fost plăcut impresionată când, primind feedback de la ei, i-am văzut că nu se dau bătuți așa ușor și continuă să plănuiască, chiar dacă același tip de planuri ca și cele de mai sus. Dar naivitatea o să fie depășită la un moment dat și din greșelile proprii sau ale altora, se va naște la momentul potrivit brutăria potrivită.

*****

Revenind la ateliere, revenind la autonomia personală: sunt din ce în ce mai mulți participanți din afara Bucureștiului și a ariei culturale românești. Consider că bucureștenii dispuși să mănânce o pâine bună, cam aceștia au fost, vreo sută de oameni. În vorbe sunt mult mai mulți, dar faptele înving întotdeauna. Și cum toate planurile de afaceri pornesc de la clientelă … eu zic că mai avem de așteptat, de promovat, de format.

Paine artizanala cu maia

 

10 thoughts on “Harta nu e teritoriul

 1. Monica

  Ciau Corina!
  Chiar vroiam sa te intreb de cursantii tai care si-au deschis sau sunt pe cale sa isi deschida brutaria cum le merge s.a. Ma gandesc si razgandesc la aceasta varianta de n ori…

  In alta ordine de idei stii ceva despre faina asta : http://www.corngrain.ro/produse.html ?

  Merci.
  Monica

 2. Corina Post author

  Buna Monica.
  Doar Naturalia merge constant. Pe langa faptul ca sunt mari, sunt si foarte convinsi (:
  Orice croitor bun masoara de zece ori inainte sa taie o data. Ai ajuns la 10 masuratori?
  Linkul la faina nu functioneaza, nu stiu de ce …
  Numai bine,
  Corina

 3. iulian

  Totusi, inca mai cred ca…daca vrei, poti 😉

  La mine a mers link-ul…le-am dat telefon, e moara pe valturi si ca idee, integrala e 1.02 / kg. ambalata la saci de 50 kg. Cred ca merita incercata !

 4. Corina Post author

  Multumesc Iulian de verificare si informatii: deci merita incercata! Ai incercat-o tu Monica deja?

  Eu nu cred ca Irina si Stefan nu au vrut, ca cei de la Codru de Paine nu au vrut …

 5. Monica

  Merci Iulian, ce dragut esti 🙂 !
  Corina, inca nu am incercat-o, dar ma gandesc sa cumpar. Revin cu impresii dupa ce o voi folosi.
  Nu am ajuns la 10 masuratori! nu prea am timp si nu prea stiu de unde si cum sa incep 🙂 !

  Ziua buna!

 6. Monica

  Buna,
  am revenit, cu impresii :).
  Am cumparat faina 550 ( integrala o vindea exclusiv la sac de 50 kg si am zis sa incerc o cantitate mai mica initial ). Pretul de 1.02 este valabil doar daca cumperi in cantitati foarte mari ( tone ).

  Am copt paine de vreo doua ori. Aluatul se lucreaza ceva mai greu ( comparativ cu faina Bekesi de exemplu ), este mai lipicios. Prima data nu am avut timp sa fac totul ca la carte si am copt painea in forma de chec pentru ca era foarte lipicioasa. A doua oara am facut si SF-rile, am putut sa dospesc in banneton, a iesit mult mai aspectoasa. Bune au fost ambele paini.

  Faptul ca aluatul este mai lipicios este de bine oare ? adica indica lipsa aditivilor si a amelioratorilor?

  Multumesc,
  Monica

 7. Corina Post author

  Buna Monica.
  Multumesc pentru feed-back!

  Faina alba lipicioasa? Sigur nu era prea multa apa?
  Faina alba de la tara (neaditivata) pe care am folosit-o eu de-a lungul timpului, se lega foarte bine, nu am gasit-o niciodata lipicioasa …

  Tu ce zici Iulian?

 8. iulian

  Mie imi suna a faina…proaspat macinata…asta cred ca e principala ” buba ” a fainurilor macinate de morile mici ( eu am patit-o de vreo 2 ori, de la mori diferite si d’aia am inceput sa ezit cand aud de o astfel de moara ) 😉

  A luat cumva mai multa apa decat in mod normal ?

  Si daca luai mai putin ( un sac ), cat era integrala ? Tu ca cat ai luat-o p-asta 550 ?

 9. Monica

  Corina prima reteta a fost 1:2:3. A doua, cea de la atelier care cred ca este 1:2:3,3.
  Iulian cred ca a fost 1,3 ron ( ambele variante ar costa la fel, sotul meu a fost, zicea ca sunt niste turci cei cu moara). O alta sursa de faina “de la tara” imi puteti indica? Merci, toate cele bune!

 10. Corina Post author

  Sursele astea “de la tara” sunt cam intime, am observat: fiecare cu sursa lui, iar fiecare sursa cu limitele ei. Nici eu nu iau in mod constant faina alba de undeva, pentru ca n-am gasit-o pe cea perfecta (asa cum e integrala de la Naturalia de exemplu).

Comments are closed.