Pâinea cu maia, ca home-business

Aşa cum am promis, am făcut cercetări despre cum s-ar putea deschide o afacere mică, de acasă, cu pâine cu maia. Ideea mea era să se poată şi la noi, la fel ca în Anglia de pildă, să faci pâine acasă şi să o vinzi vecinilor. Simplu şi fără prea mulţi paşi de urmat. Pentru obţinerea unei surse de venit decente pentru casnice, pentru mamele care aleg să-şi crească copiii în stil homeschooling sau pur şi simplu pentru femeile care vor să lucreze numai de acasă.

După câteva vizite la Autoritatea sanitar-veterinară/siguranţa alimentelor si la Ministerul Agriculturii, pentru că de pe site sau de la telefon nu puteam obţine prea multe informaţii, am ajuns la următoarea concluzie: ca să ne putem strecura printre atâtea interdicţii şi obligaţii, trebuie să declarăm pâinea cu maia produs tradiţional. Pentru asta se completează un caiet de sarcini, iar verificarea caietului de către inspectori se face la faţa locului, deci trebuie să avem o “faţă a locului”. Aceasta poate fi o încăpere specială de pe lângă casa noastră, un fel de bucătărie de vară cu intrare separată (de aici vestea tristă, că apartamentele de bloc se exclud). Datorită faptului că ceea ce se produce acolo va fi un produs tradiţional, încăperea va suporta derogări de la utilităţi şi amenajări, ceea ce e o veste bună. Iar ca să avem dreptul să deţinem acest spaţiu improvizat de producţie şi să facem pâine, trebuie să avem o diplomă acreditată de brutar.

Cam asta e pe scurt strategia: diplomă, spaţiu, caiet de sarcini. Cu ce vă mai pot eu ajuta? Din toamnă (sub “mica” rezervă a obţinerii fondurilor structurale) încep procedurile de acreditare pentru cursurile mele de pâine cu maia şi de asemeni voi face un draft de caiet de sarcini, astfel încât în momentul în care vă apucaţi de el, să aveţi deja partea generală deja făcută. Cursul va fi format din 2 părţi, una cu teorie şi practică pentru obţinerea diplomei de brutar, iar alta cu noţiuni de antreprenoriat, de care veţi avea foarte mare nevoie în momentul în care vă porniţi propria afacere.

Rămâne ca voi să construiţi spaţiul de pe lângă casă 🙂

7 thoughts on “Pâinea cu maia, ca home-business

 1. apalaghiei dorina

  Corina draga,
  N-am rabdare sa citesc site-ul si dupa aceea sa-ti scriu.Ideea este grozava,mai ales ca ai introdus si partea de nutritie.Am trimis un coment si la painea integrala dar nu stiu ce am facut ca nu s-a publicat.Am fost foarte incantata de reteta pentru-ca o astept de mult.Sunt adepta painii din faina integrala macinata acasa.Pe cand o carte despre cum se poate face paine cu faina romaneasca (si integrala) in conditiile din Romania?

 2. corina Post author

  Buna Dorina, multumesc Dorina 🙂
  La nutritie mai am de scris, am articole de adaugat … incetul cu incetul, ca n-or fi intrat zilele in sac. Dar despre carte … sunt la o mie de ani distanta 🙂
  Si eu folosesc faina integrala cel mai mult; o sa mai scriu retete “negre”, pentru tine, cu drag.

 3. iulian

  Felicitari pentru acest nou blog si la cat mai multi ” sectanti ” 🙂

  Consider ca painea cu maia ar trebui incadrata automat la categoria ” produs traditional “. Insa din cate stiu, aici se intra pe alt ” teritoriu ” care e cel putin la fel de greu de descifrat ca si cel ” clasic “. Totusi, ai idee ce ar trebui sa contina caietul acela de sarcini ?

  Oare daca am avea in vedere o brutarie mobila ( pe roti )…aceasta ar putea fi autorizata in aceleasi conditii expuse de tine ?

  PS – vezi ca multe din link-uri sunt “rupte ” 😉

 4. corina Post author

  Multumesc Iulian 🙂
  Sigur ca stiu ce trebuie sa contina caietul, iti trimit pe mail ca sa nu incarc aici commentul.
  Despre brutaria mobila am uitat sa intreb, stiam de ideea ta, dar am uitat, iarta-ma. Cu prima ocazie aflu eu.
  Multe linkuri rupte? Of, le controlez inca o data, multumesc.

 5. iulian

  Multumesc mult pentru raspunsul foarte prompt, studiez si revin…nu-i graba cu intrebatul, ca doar nu-mi deschid brutarie anu’ asta 😉

 6. Ioana

  ca arhitect care stiu spatiile din cartierele de blocuri romanesti, imi dau si eu cu parerea, iaca. asa-i, apartamentele de bloc sunt minimale; singura varianta in ele ar fi sa transformi livingul intr-un spatiu cu kitchinetta astfel incit sa lasi bucataria initiala drept “business place” – cit despre intrare separata, imposibil, dar macar bucatariile initiale sunt chiar linga intrarea in apartament, in cele mai multe cazuri (mai ales in blocurile facute dupa 1960).
  DAR: exista spatii linga blocuri care apartineau (mai apartin?) asociatiilor de locatari. cele care trebuie maturate, intretinute etc. de oamenii care stau in bloc. stiu ca nu prea se poarta aceasta intretinere, dar poate ca un mic intreprinzator care sta la bloc poate face o prezentare avantajoasa asociatiei: construiesc (intreprinzatorul singur sau impreuna cu asociatia) spatiul acela dedicat “brutariei” in acea curte a blocului. atunci ar fi spatiu separat, cu intrare proprie, care ar fi frumos intretinut. si cei din bloc ar fi clienti siguri la piinica buna, pe care ar lua-o cu reducere fata de alti clienti din cartier. eee? ia prezinta tu varianta asta in viitorul atelier de piine pe 9 sept, poate s-or gasi niste oameni interesati. si tine-ma la curent, ca pe bune ca as veni sa fac un studiu si sa-l si public, no kidding. stii doar ca intotdeauna m-a pasionat revitalizarea cartierelor de blocuri! succes!

 7. Corina Post author

  Ce idee frumoasa! Ce lume frumoasa ar fi atunci, iti dai seama … ?
  Iti dai seama, sigur 🙂
  O sa imprastii si eu ideea cat pot de mult. Si daca meritam sa traim intr-o lume frumoasa, atunci inseamna ca o sa te chem la un moment dat sa faci studiul acela 🙂
  Multumesc!

Comments are closed.