Cantităţi:

 

Făină 650

500 gr

100%

Apă plată

300 gr

60%

Maia integrală 70%

150 gr

30%

Sare fără iod

4 gr

0,8%

Măsline negre

150 gr

30%

Paine cu maslineMăslinele se curăţă în felii subţiri de pe sâmbure şi se lasă la scurs pe un şerveţel de hârtie.

Sarea e mai puţină decât în mod obișnuit, evident din cauza măslinelor.

Procentul de 70% de la maia înseamnă că atunci când am format maiaua pentru pâine, am pus peste maiaua-mamă 70% apă din cantitatea de făină crudă pe care am adăugat-o ca să o înmulţesc (ex: am nevoie de 150 gr de maia. scot din frigider 30 gr maia şi adaug peste ea 70 gr făină şi 50 gr apă; las 5-8 ore la temperatura camerei ca să se matureze; o pun în aluat când e încă în perioada de creştere)

Amestec toate ingredientele, exceptând măslinele, şi frământ câteva minute, până când se leagă bine aluatul. Apoi adaug măslinele cât se poate de uscate. Frământ din nou, apoi îl acopăr cu plastic şi-l las la fermentat două ore. Opţional, o împăturire după 50 de minute.

Formez pâinea şi o pun în coşul cu pânză de in, îl acopăr cu o pungă şi-l pun în frigider pentru 8 ore, plus-minus o oră.

Aprind cuptorul şi aştept 45 de minute până când se încinge piatra la maxim, apoi pun pe fundul cuptorului tava cu puţină apă pentru aburi şi mai aştept 2 minute. În timpul acesta scot coşul din frigider, răstorn aluatul pe foaia de copt, îl crestez cu lama şi-l pun direct pe piatră, cu hârtie de copt cu tot. Aştept 5 minute, scot tava cu apă (dacă mai e apă, de obicei pun atât de puţină încât după 5 minute să se evapore toată, în caz că uit de ea) şi pun ceasul de cuptor să sune după 35 de minute, când: scot pâinea, o verific cu termometrul că a atins 95 de grade, o împăturesc în bumbacul special pregătit, o pun la răcit.

Calendarul evenimentelor

Atelier de inițiere în prepararea pâinii cu maia  

  • sâmbătă, 16 septembrie 2017, 9.00-12.00, București

înscrieri

Noutăți

MamaPan

 Înțarc copil, caut bonă

Rețetele sunt bune, produsele repetabile. Brutăresele muncitoare. Furnizorii aleși pe sprânceană, procedurile clarificate si imbunătățite. Până si ...

citește pe blog

Atelier de pâine cu maia 

N-am mai scris de mult despre ateliere, deși sunt activitățile mele preferate și mi-e tare drag de ele. Dar sunt atât de obosită cu munca de rutină a brutăriei, încât și o postare pe blog....

 citeste pe blog

 
Go to top