Paine cu faina de soiaDemult, când am cumpărat prima dată făină "slăbeşte mâncând" am simţit un miros ciudat şi nu ştiam de la care dintre făinurile din amestec provine. Acum știu, e de la făina de soia, care e galbenă, fină şi are o aromă aparte, puternică.

Ingrediente:

  • 400 gr făină albă 55
  • 100 gr făină integrala de soia
  • 50 gr făină integrală de grâu
  • 50 gr maia lichidă (integrală de grâu sau secară)
  • 8 gr sare neiodată
  • 400 gr apă plată

Se pregătește maiaua de seară, astfel: 100 de grame din maiaua mamă (100% hidratare) din frigider se amestecă cu 50 de grame de făină integrală de grâu. Aluatul dens de maia se acoperă şi se lasă la temperatura camerei 10-12 ore până a doua zi de dimineaţă.

A doua zi: se amestecă 5 minute maiaua densă cu făina şi apa şi se lasă pentru autoliză o jumătate de oră. Se adaugă sarea şi se mai frământă 5 minute, apoi se aplică împăturirile din jumătate în jumătate de oră timp de 2 ore.

După 2 ore şi jumătate de la primul amestec de apă cu făină se scot pe masa înfăinată aluatul din vasul în care a stat şi i se dă forma rotundă, apoi se lasă să se destindă o jumătate de oră. În sfârşit, i se dă forma finală şi se pune în coșul de dospit. Se lasă aluatul la dospit o oră jumătate, două maxim, în funcţie de cum reacţionează la testul de apăsare cu degetul. Dacă se ridică foarte repede încă nu e dospit complet, iar dacă se ridică foarte lent, aproape deloc, e dospit prea mult. Deci trebuie prins momentul când se ridică lent.

Se coace cu aburi 3 minute în cuptorul bine încins, se scot aburii şi se mai lasă 30 de minute la 230 de grade. Timpii de coacere de care vorbesc reprezintă o medie, pentru că trebuie ținut cont că fiecare cuptor are modul lui de funcționare particular, care trebuie deslușit în cele mai mici amănunte.

Calendarul evenimentelor

 atelier de inițiere

14 noiembrie 2020

înscrieri

Noutăți

MamaPan

Feedback

Săptămâna trecută am trimis 501 mailuri către participanți ai celor 75 de ateliere de inițiere organizate de mine în perioada octombrie 2012 – decembrie 2018...

citește pe blog

Înțarc copil, caut bonă

Rețetele sunt bune, produsele repetabile. Brutăresele muncitoare. Furnizorii aleși pe sprânceană, procedurile clarificate si imbunătățite. Până si ...

citește pe blog

Atelier de pâine cu maia

N-am mai scris de mult despre ateliere, deși sunt activitățile mele preferate și mi-e tare drag de ele. Dar sunt atât de obosită cu munca de rutină a brutăriei, încât și o postare pe blog...

citeste pe blog

 
Go to top