De ce pâine artizanală?

Paine artizanala cu maiaPentru că este o combinaţie extraordinară de utilitate şi estetic. Este contopirea a două esenţe, una materială şi una spirituală, a corpului şi a sufletului. Pâine artizanală, adică pâine frumoasă, unică.

De ce pâine cu maia?

Pentru că are o valoare nutritivă deosebită. Agentul de fermentare şi dospire, maiaua, este în cea mai mare parte creatoarea acestei valori. Maiaua este formată numai din făină şi apă şi apelează la fermenţii naturali existenţi în aer, pentru a se activa. Ea îi dă pâinii o structură specială care o face uşor digerabilă: diferitele tipuri de drojdii sălbatice existente pe coaja bobului de grâu şi în aer fermentează spărgând proteinele de gluten şi gliadină în porţiuni diferite ale grâului şi astfel pâinea devine mult mai uşor digerabilă decât cea la care lucrează drojdia simplă de panificaţie.

Tot maiaua dezactivează acidul fitic care este responsabil de blocarea asimilării mineralelor în organism, în proporţie de 62%, faţă de drojdia de panificaţie care reuşeşte aceasta doar în proporţie de 38%. În urma unui studiu efectuat la catedra de sănătate umană a facultăţii Guelph din Ontario, pe un grup de subiecţi supraponderali cu vârste cuprinse între 50 şi 60 de ani, în care s-au comparat efectele consumării la micul dejun a pâinii crescută cu drojdie şi a celei crescută cu maia, s-au constatat efectele binefăcătoare ale celei din urmă: „ Cu maia, nivelul de zahăr din sângele subiecţilor a fost mult mai scăzut la acelaşi nivel de creştere a insulinei în sânge. Dar ceea ce a fost mai interesant, a fost că efectul acesta pozitiv s-a păstrat şi de-a lungul celei de a doua mese şi a continuat ore după aceea. Aceasta arată că ceea ce mâncăm la micul dejun influenţează modul în care organismul răspunde la prânz”. (prof. Graham, în British Journal of Nutrition).

Nutriţionistul francez Michel Montignac a redescoperit binefacerile pâinii artizanale dospită cu maia şi preparată în stil tradițional, şi a transformat-o într-un element esențial de dietă, cu un indice glicemic de 34.

În final, pâinea dospită natural are multe avantaje faţă de sora ei dospită cu drojdie cultivată pe pat de azot: timpul lung de fermentare şi dospire o face uşor digerabilă, alergiile comune la drojdie sunt inexistente, cele la gluten mult mai puţin agresive, iar absorbţia de minerale în corp nu este împiedicată de prezenţa acidului fitic din grâu.

Şi nu în ultimul rând, este foarte gustoasă!

Calendarul evenimentelor

Atelier de inițiere în prepararea pâinii cu maia 

  • sâmbătă, 18 iunie 2016, 15.00-18.00, București

înscrieri

Noutăți

Brutaria MamaPan

 

Anunț de angajare sau Cronica unei morți anunțate

Dacă am fi într-un roman pentru copii sau într-un film american, acum ar fi punctul culminant: momentul în care eroii sunt pe ducă, totul merge prost și nu se întrevede nicio șansă de salvare...

citește pe blog

Maiaua asta e formidabilă.

De 4 luni sunt în roller coaster-ul numit MamaPan: am tras aer în piept o dată pe 15 iulie și s-ar putea să reușesc să expir în sfârșit, cândva pe la sfârșitul anului. În timpul acesta m-am sucit/rostogolit/învârtit pe toate părțile, am avut goluri în stomac și atacuri de panică, n-am știut de capul meu, de emoțiile mele, nici de familia sau de prietenii mei....

citește pe blog

 
Go to top