Anunț de angajare sau Cronica unei morți anunțate

Dacă am fi într-un roman pentru copii sau într-un film american, acum ar fi punctul culminant: momentul în care eroii sunt pe ducă, totul merge prost și nu se întrevede nicio șansă de salvare, disperarea e maximă și nu-ți vine să crezi că pentru asta ai urmărit atâta timp povestea. Melodia de fundal (care între timp a introdus rând pe rând toate instrumentele), ajunge la un paroxism sacadat și brusc se oprește … apoi se face liniște pentru o clipă, liniște care invită o nouă linie sonoră, delicată, optimistă, pe fundalul căreia se prezintă elementul care răstoarnă situația, care salvează eroii, care îndreaptă lucrurile, care îți dă mesajul că a meritat tot timpul ăsta acordat poveștii….

De fapt, acum la noi e doar partea cu paroxismul sacadat, iar optimismul nu se întrevede: brutăria noastră e pe ducă. Nu pentru că nu avem comenzi, nu pentru că n-avem produse bune, nu pentru că ne-a amendat sanepidul, nu pentru că ne-a luat fața concurența, nu pentru că a căzut un meteorit pe noi și ne-a zdrobit utilajele, nu pentru orice alt motiv care ar mai putea exista, în afară de … imposibilitatea de a găsi fete muncitoare care să lucreze la noi. Da, specificul proiectului cere mame singure, și da, e greu de găsit o mamă fără soț care să aibă unde să-și lase copilul/copiii pe perioada cât e ea la muncă în schimburi, dar ziceam că în tot Bucureștiul acesta s-or găsi 6 femei cu copii și necăsătorite, care să poată și să vrea să lucreze într-o brutărie frumoasă și nouă, produse sănătoase de care să fie mândre, cu un salariu mare. Aiurea! Am avut 6 fete, 3 au plecat, 3 au rămas și alte 3 nu mai găsim de luni de zile. Timpul critic în care clienții s-au obișnuit cu pâinicile și patiseriile noastre a trecut cu bine, comenzile sunt nu numai constante, dar într-un ritm natural crescător, totul ar fi roz bombon, dacă nu am fi la un pas de dezastru. Pentru că noi, cele rămase, suntem la limita epuizării, de abia ne mai ținem nervii în frâu ca să nu ajungem să ne canibalizăm între noi,  comenzile pe care suntem nevoite să le refuzăm ne urmăresc noaptea ca niște prădători de liniște, iar rozul bombon se vede cu ochiul liber cum se îndepărtează.

Nu m-am așteptat ca ăsta să fie motivul pentru care să putem ajunge la faliment. Auzisem de la prietenii care mai lucrează în producție că e greu cu oamenii, că e foarte greu, că e imposibil de-a dreptul, dar … binențeles că la ei, nu la mine. Na că e de-adevăratelea, că nu ține de priceperea sau nepriceperea de a găsi oameni, că e un fenomen real și că e cel care ne dărâmă și pe noi. E trist, e de necrezut, e zgomotos de incredibil.

Doar dacă nu se face deodată liniște … ca să se audă acea linie sonoră nouă, delicată și optimistă, pe fundalul căreia să vedem mărșăluind spre noi 3 fete pe cai albi (ba nu, 4, că ne trebuie și o distribuitoare cu carnet de conducere) cu pletele în vânt și ajutoare care să stea cu copiii cât sunt ele la muncă, cu zâmbetul pe buze și karma bună … să ne salveze.

Anyone … ?

PS – mai putem angaja și mame căsătorite, dar care au 3 sau mai mulți copii

Later Edit: azi, 12 mai, sunt în măsură să vă spun că avem două noi colege în brutărie! am avut chiar posibilitatea să alegem și sper ca noua și lărgita echipă să fie una armonioasă; doar distribuitoarea încă nu a ajuns la noi, dar o așteptăm cu încredere 🙂

Vă mulțumesc tuturor celor care ați împrăștiat vestea și ne-ați ajutat efectiv să mergem mai departe. Să fie într-un ceas bun și vă doresc să aveți parte la rândul vostru numai de oameni binevoitori și responsabili în jurul vostru, așa ca voi 🙂

IMG_20151127_115757

62 thoughts on “Anunț de angajare sau Cronica unei morți anunțate

 1. iulian

  Postarea asta suna chiar disperat…nu se poate face ceva la voi, adica sa se anuleze cumva acele impuneri care limiteaza drastic posibilitatea gasirii unor persoane care corespunda profilului cerut de voi ? Ar fi pacat sa se termine asa…

  Asa cum ai vazut, au aceasta problema ( a gasirii personalului care sa lucreze intr-o brutarie artizanala ) si cei care nu au aceste conditii restrictive ( chiar ” concurenta ” voastra ), asa ca – desi nici eu n-as fi crezut, cineva mai priceput in business poate c-ar fi putut intrevedea un astfel de scenariu…oricum, mult succes !

 2. Corina Post author

  da, e o lectie de invatat
  nu se poate anula nimic deocamdata si nici nu e vorba de mana de lucru calificata, pentru le calific eu aici, la fata locului
  oricum, cat a fost, a fost frumos si instructiv 🙂

 3. Ana

  Nu se vede nicaieri anuntul de angajare cu termenii si conditiile angajarii ( in principal salariu si orar).

 4. Daniela

  In cererile de proiecte exista doua sectiuni foarte importante : managementul riscului si sustenabilitatea. Inca de la inceput, informatiile din aceste sectiuni creaza cadrul de business necesar pentru ca afacerea sa nu intre in colaps. Daca in cererea de finantare aceste informatii exista, cu certitudine acolo se afla solutiile la problema descrisa. Daca nu exista, afacerea nu trebuia sa demareze, chiar daca mirajul banilor primiti pentru dotarile initiale este foarte mare.

 5. Daria

  Sincer, nu pot intelege de ce este nevoie doar de mame si colac peste pupaza sa mai fie si singure?!

  Este intr-adevar greu sa gasesti tineri care sa doreasca sa invete o meserie, dar cred ca un prim pas ar fi sa nu avem pretentii absurde si criterii cel putin ciudate in cautarea lor. Zic si eu…
  Mame singure sau mame casatorite dar cu cel putin 3 copii?! Suna asa un pic ca un plan de purificare a rasei si nu ca pe un plan de a forma brutari.

  Probabil sunt ceva fonduri ue la mijloc si unul dintre criterii e mana de munca din X categorie sociala…Nu stiu. Momentan suna absurd.

 6. Andreea

  Problema acestor mame singure este ca nu au cu cine lasa copiii? Stiu ca suna idealist, dar daca asta e situatia, poate se poate gasi o bona dispusa sa stea cu 2-4 copii-sigur, depinde de varsta lor, de program, etc.

  E pacat ca un proiect atat de frumos si de nobil in intentiile lui sa esueze. Daca pot ajuta cu ceva…

 7. Ema

  Ştiu pe cineva care ar corespunde criteriilor. Aveţi un număr de telefon la care vă poate contacta?

 8. Diana Paunescu

  Imi puteti scrie va rog cerintele pt postul de livratoare? Cum se lucreaza, intervalul orar? Am permis. Multumesc.

 9. Curiosul

  Ma intreb cat este salariul ca doar nu lasi copilul ala prin vecini cat esti la munca. Oare iti ajunge sa platesti o gradinita cu program prelungit? Asta ca sa nu spun ca poti aplela la o bona cateva ore… platita din salariul primit de tine.

 10. Corina Post author

  Problema e ca un schimb dureaza de la 6.30 la 14.00, iar celelalt de la 13.30 la 22.00. N-am gasit nicio gradinita care sa aiba un asemenea program, dar am demarat discutiile cu una.

 11. Corina Post author

  binenteles ca sunt fonduri europene la mijloc 🙂
  asta a fost conditia, sa se creeze locuri de munca pentru aceasta categorie sociala

 12. Sorinelu

  Bun, si daca ai dovezi concrete ca ai faxut publicitatea care trebuie si nu au venit tipurile de angajati ceruti, inseamna ca n-ai voie sa angajezi pe altcineva? Asta mi se pare ceva de o monstruasa obtuzitate

 13. Te-o

  Buna Corina, in cazul in care fetele vor sa obțină același salariu, dar sa aibă si un ajutor pentru copii cred ca le poti propune sa se ajute între ele in funcție de cum lucrează. In felul acesta puteți crea o super echipa si cu siguranță veți trece de perioada dificila. In ceea ce privește condițiile impuse in contract, nu cred ca exista cale de mijloc.

 14. Corina Post author

  Buna,
  E cam dificil, pentru ca fetele sunt imprastiate prin tot Bucurestiul (cu adresa) si au si copii de varste diferite.
  Da, conditiile primirii fondurilor sunt stricte.

 15. Andreea

  Nu am citit toate comentariile, poate a mai venit cineva cu ideea asta. Daca ati putea angaja inca o femeie care sa stea cu copiii sau sa faca ele prin rotatie. Dar copiii sa stea la voi nu in alta parte. Poate se gaseste o camera suficient de mare pt acest scop. Asa ar avea si mamele unde sa-si lase copiii

 16. Salariatu'

  Salariul asta extraordinar de foarte mare e cumva clasicul maxim 1000 RON cu tot cu bonuri de masa? Atunci, cum ar zice englezul, THERE’S YOUR PROBLEM!

 17. dragos

  Imi dau seama ca anuntul e facut cu toate bunele intentii, dar avand in vedere ca vorbim de un proiect cu finantare obtinuta special pentru a ajuta mamele singure, ar putea sa nu reiasa din text ca femeile astea ar avea o problema pentru ca nu vor sa munceasca in aceasta brutarie? Cu scuze pentru paranoia, dar eu asa citesc.
  Si faptul ca exista un schimb pana la ora 22 apare doar in lista de comentarii. Cu cine ar trebui sa stea copiii? Prin natura proiectului stiati ca e vorba de copii, de mame singure si posibil de posibilitati materiale reduse. Cum mai e asta un proiect pentru aceasta categorie, in aceste conditii?
  Nu ati putea schimba programul, de exemplu? Daca proiectul nu mai e rentabil cu un alt program,ma intreb, din nou, cum mai e asta un proiect pentru mame singure?

 18. Andreea

  Buna seara,

  Am vazut postarea voastra. Cunosc o asemenea femeie, tanara (27 ani) cu trei minunatii de fete, care este intr-o situatie disperataar vrea sa munceasca dar nu are cu cine sa lase fetele.
  Cum as putea sa intru in legatura cu voi? Poate o ajut si pe ea si pe voi :).

  Multumesc,

  Andreea

 19. picatura

  Luati legatura cu solwodi.ro! Daca nu va descurcati sau nu ati prins ideea , cautati-ma pe mail-ul afisat

 20. PERSE

  A fost o idee buna pt acest proiect,dar se pare ca….nu stiu poate nu in tara asta.eu o sa dau un share la datele de contact daca mai este nevoie

 21. Dan Din

  stiu de un proiect asemanator, dar in care s-a prevazut si o a treia categorie: persoane cu dizabilitati; dac-ati fi facut asa, ar fi fost coada continua la angajare; greseala consta in a te limita singur prin prea putzine categorii pe care le pui in protect

 22. Raluca

  Sau puteti sa strageti bani, voi mamele care aveti nevoie de ea, si sa o angajati. Gasiti o solutie. E pacat sa abandonati acum…

 23. gabriela

  ai externalizat procesul de recrutare? sau ai apelat si la firme de leasing de personal? in general au o baza destul de mare de date. de asemenea, postarea job-ului pe ejobs, best jobs ajuta si nu este necesar sa postezi anuntul cu bani 😉

 24. Corina Post author

  am postat si ras-postat, din aprilie 2015 inca 🙂
  de externalizat … asta nu am facut-o
  o sa dau ideea mai departe, multumesc pentru sugestie

 25. Alina

  Buna ziua!eu locuiesc foarte aproape de Auchan Vitan…m-ar interesa o colaborare cu dvs…ma puteti contacta pe email,va rog?as dori sa aflu mai multe detalii despre acest proiect…poate ne putem vedea si putem discuta in particular,ar fi minunat….multumesc!

 26. Corina Post author

  probabil, nu stiu ce sa spun
  eu am venit in proiect dupa ce s-a terminat faza teoretica si trebuia sa inceapa cea practica

 27. Raluca

  Spuneai mai sus ca salariul este mare. Daca nevoia ca cineva sa stea cu copilul este a mai multora, va puteti gandi la varianta in care 2-3-4 mame angajeaza o bona care sa stea cu copiii lor. E doar o idee. Ce incerc sa spun este ca poate totusi nu ati epuizat toate variantele, poate doar aveti nevoie sa reganditi strategia.

 28. Radu

  Mi s-a recomandat sa va recomand sa luati legatura cu “Asociatia Work At Home Moms. Au exact acest segment vulnerabil in target, ar trebui sa ajute!”

  Sper sa rezolvati aceasta problema, am auzit multe lucruri bune despre voi.

 29. Dan Din

  puteti sa-mi spuneti care e numele ONG-ului care-a scris proiectul?
  vreau sa-i intreb daca au scris si un alt proiect pentru persoane cu dizabilitati;
  multumesc anticipat

 30. Oana

  Am distribuit si eu postarea voastră pe pagina de Fb a blog-ului si are peste 5400 de vizualizări. Deci de interes sigur este, nu va pierdeți speranța. Dacă aveți nevoie de ajutor cu selecția (oamenii bine recrutați, adica oamenii potriviti la locul potrivit) rămân alaturi de firmă mai mult timp), dati-mi un semn, vă ajut pro bono. Sunt specialist in recrutare si selecție si fac asta atât in companii cat si in mediul ONG. Succes!

 31. Gabriela

  La Agentiile de somaj ati incercat? Sa lasati niste info, niste fluturasi? Dar in parculetele de copii? Sau poate si la cateva scoli. Cu sprijinul conducerii si putina publicitate pe la cadrele didactice… Poate angajatele de acum ar putea anunta in clasele copiiilor lor. Sau pe forumurile de specialitate ( desprecopii.com, parinti.ro, etc. Sa incercati sa le cereti sa va publice un articol.

 32. Gabriela

  La Agentiile de somaj ati incercat? Sa lasati niste info, niste fluturasi? Dar in parculetele de copii? Sau poate si la cateva scoli. Cu sprijinul conducerii si putina publicitate pe la cadrele didactice… Poate angajatele de acum ar putea anunta in clasele copiilor lor. Sau pe forumurile de specialitate: desprecopii.com, parinti.ro, etc. Sa incercati sa le cereti sa va publice un articol.

 33. boby

  Cu acest fenomen se confrunta si economia Germaniei.Poate asa se mai intelege un pic politica de primire a refugiatiilor.Europa are nevoie de mână de lucru, iar noi europenii nu mai putem accepta orice job, din diferite motive.

 34. Corina Post author

  Multumim mult de tot! Am primit intr-adevar multe telefoane zilele astea. Va vom tine la curent cu ce ni se intampla 🙂

 35. Anca

  Buna seara. Am vazut anuntul pe fb. Am cateva pareri:
  1. Titlul anuntului suna descurajant si e posibil ca sa fie citit de oameni mai aplecati catre studiu si timp pt studiu. Deci e mai putin probabil sa fie citit de o mama singura cu 3 copii, cu timp “liber, pt studiu” practic inexistent… Eu, in locul vostru, as renunta la partea cu moartea din titlu si as pune un titlu mai “optimist”, ex. “Chiar daca esti o mama singura, cu multe provocari si griji din partea vietii, alaturi de noi poti creste si tu, in brutaria noastra profesionala!”

  2. Legat de copiii, eu as organiza o camera in cadrul firmei si as angaja studenta la sociologie sau facultate similara, cate una pe fiecare din cele 2 ture.

  3. Trebuie mentionat / evidentiat mai clar ca nu se necesita pregatire anterioara, salariul peste 1000 de lei, eventual carte de munca…

  Succes

 36. Pingback: Anunţ de angajare – MamaPan – pâine cu suflet – Mamica Autentica

 37. mdi

  Daria, pe ce lume traiesti? A fost deja explicat acest aspect! Trebuiesc mame singure sau cu minim trei copii deoarece este un proiect social, adresat strict acestor categorii defavorizate. A fost demarat cu finantare nerambursabila din fonduri europene, iar conditiile si proiectul initial sunt obligatorii, nu facultative: este un proiect social destinat ajutorarii mamelor singure si mamelor cu mai mult de 3 copii și asa trebuie sa ramana…

 38. Corina Post author

  Buna ziua Anca.
  1. Articolul meu nu a fost un anunt propriu-zis, pentru ca anunturi “ca la carte” a postat brutaria nenumarate, de un an de zile incoace. Am scris articolul ca sa-mi exprim frustrarea si aproape disperarea (de unde partea cu moartea din titlu) pe care le traiesc impreuna cu fetele mele din brutarie, cand vedem ce frumos ar creste afacerea noastra (sociala, evident) daca am avea cu cine si cand ne dam seama ca noi din pacate, am ajuns la capatul puterilor. Nu scriu din perspectiva managerului de personal, ci din punctul de vedere al celui care gestioneaza productia si calitatea ei.
  2. Ne-am gandit la asta, dar nu avem aceste posibilitati concrete. Ca sa avem grija profesional de copii, trebuie mai mult decat camaruta si studenta.
  3. Normal carte de munca. Restul deja s-a vazut din comentariile anterioare 🙂

  Multumesc Anca pentru mesajul tau, sper din tot sufletul sa pot scrie un Later Edit despre fetele cele noi.

Comments are closed.