Pâine cu făină de hrișcă

Deși nu este o cereală, hrișca întrunește calitățile făinei de grâu integrală. Este de fapt superioară grâului din multe puncte de vedere: conţine mult mai putine glucide, are fier, seleniu și calciu, cantități impresionante de antioxidanți și nu conține gluten (deci e o alternativa la grâu pentru cei care au intoleranță la gluten). Are un rol important in menţinerea nivelului scăzut de glucoză și in creşterea secretiei de dopamină, care este un antidepresiv. Dar în același timp, hrișca verde consumată poate da alergii persoanelor predispuse, deci mare atenție în utilizarea ei.

Făina care se găsește la noi este făcută din semințele de hrișcă, aromate, dulci și cu risc mai mic de alergie. Evident, alegem făina integrală.

Gustul pâinii cu făină de hrișcă este foarte diferit de la un procent la altul de hrișcă, de parcă s-ar schimba făina însăși. O altă ciudățenie apare în perioada de dospire: aluatul se hidratează brusc, ca și cum o cantitate de apă asimilată frumos în fibrele de grâu sau hrișcă în perioada de frământare inițială, s-ar descărca deodată și ar înmuia aluatul (de aceea hidratez aluatul chiar mai puțin decât dacă l-aș face cu secară în loc de hrișcă).

Formula unei asemenea pâini reușite este:

100% făină formată din 75% făină de grâu 650 și 25% făină integrală de hrișcă

12% maia de grâu integral, hrănită 1:1:1 și aflată în boltă

57% apă

2,3 % sare

Frământarea, fermentarea, împachetările se fac toate ca de obicei, ca la pâinile cu făină albă. Formarea merge mai bine pe rotund, iar dospirea la cald ar trebui să dureze cel puțin 3 ore la temperatura camerei (dar nu mai mult de 5).

4

Gustul de hrișcă se păstrează mai ales în coajă. Miezul capătă și el o aromă dulce și plăcută, ca de pâine ţărănească mâncată pe vârful muntelui, dar gustul coajei este cel care face toți banii: se poate mesteca întruna fără să-și piardă aroma (îmbunătățindu-și-o în contact prelungit cu saliva, așa cum trebuie să facă orice aliment curat și natural), fără să ceară unt sau miere sau brânză sau ceapă, nimic care să-i ridice potența gustativă, pentru că de nimic nu e nevoie.

 

6 thoughts on “Pâine cu făină de hrișcă

 1. Teo

  Suna foarte gustos! De unde este cel mai bine sa cumparam faina de hrisca, ca sa fim siguri ca nu contine aditivi sau altceva?

 2. radion paula

  Deci e numai faina de hrisca sau in combinatii cu cele cu gluten ?!…ma inteteseaza doar hrisca singura,…eu,am moara casnica si fac din bob intreg …faina asa ca nu iau cu arome sau indulcitori…am sa incerc sa fac fainuri diverse ptr ca vreau doar fara gluten….si cele cumparate imi par cam scumpe in plus liantul este cu semnul intrebarii?! .,.fug de dracu si dau de taica-su adica scap de gluten si capat vreo alergie ….trebuie informatie ca vorba ceea: ” azi nu mai scapa cine poate…scapa cine stie.”…..cu sanatate si ….fara gluten,Radion!

 3. Corina Post author

  aici e in combinatie cu gluten
  dar exista si paini doar din fainuri fara gluten
  noi o facem din hrisca si tarate de psyllium, cu maia de orez si seminte de floarea-soarelui, in si dovleac

Comments are closed.