Patricia a învățat să facă pâine cu maia în cadrul unui atelier privat pe care l-am ținut în primăvară la Institutul Montessori. A fost extrem de încântată, deoarece fiind o experimentată practicantă a preparării mâncării naturiste, și-a dat seama din prima ce lucru valoros a găsit la noi. După ce a plecat, i-a învățat și ea la rândul ei pe alți împătimiți ai mâncării sănătoase de peste tot pe unde a avut cursuri pentru educatori, în America, Rusia, Olanda, Cehia, cum să facă pâine. Din respect pentru “origini”, când vorbește despre pâinea cu maia, spune mereu maia, în loc de sourdough: my Maia, Maia bread (:
Zilele trecute mi-a trimis o rețetă inventată de ea, în care folosește pâinea veche pe care nu o poate sub nicio formă arunca. M-am gândit să o traduc, dar e mai drăguță așa, în format original:
With old bread, the bread should be a little dry, cut into small pieces so it gets dry but not too hard. Then I use a kitchen machine to make large bread crumbs, about the size of peas. You can also just chop the bread to small pieces with a knife.
For about 4-6 big coffee cups full of these bread crumbs prepare:
one medium onion chopped small
3-4 stalks of celery chopped small
(I use my kitchen machine again)
Put about 75 grams of butter and the same of coconut oil in a pan and gently fry the onions and celery. Of course you can add any vegetable you like, but I like only these 2. Cook until soft and 1/2 done.
Mix the bread crumbs and the vegetables in a large bowl. When a little cool, add one egg (only the insides, not the shell).
Salt and pepper to your liking.
If you want to you can add cooked meat or chicken or turkey pieces.
Put this into an oven dish – it can be flat or a loaf pan.
Bake in the oven at medium heat (180C) for about 45 minutes.
Good cold or hot.
If you want to use it instead of potatoes or rice, no meat, serve the meat – chicken or pork or anything, on the side.
If you use chicken or turkey you can make “American Thanksgiving” version. Put 1/2 the mixture in the pan. Put some cranberry sauce over it (as much as you like) cover with the other 1/2 and bake it.
Of course you can add things like nuts or seeds, whatever you like.
I hope you enjoy it as much as I enjoy your bread! Patricia
PS – ieri am înlocuit dulce/acrișorul sos de merișor cu prune uscate înmuiate, tăiate bucățele şi am adăugat şi ardei roşu
Buna. Ma gandeam serios saca sa traduc sau nu reteta si sa o incerc. A meritat sa ma chinui sa traduc aceasta reteta. Ce a iesit a fost super! Multumesc pentru idei!
Eu tai painea care nu se consuma in felii si apoi in cubulete gen crutoane. Pe timp de vara se usuca de la caldura in cateva zile, pe timp de iarna o ajut putin la cuptor, la temperatura mica. O folosesc apoi pentru panzanella. Anul asta am fost privilegiata si am avut o mica gradina. Am cultivat rosii galbene, rosii de culoare rosie si rosii negre. Sa spun cat de frumoasa si delicioasa era salata?