Pâinea cu maia ca medicament – recomandări

“Cel mai mare lux e să fii proprietarul timpului tău”. Și nu cred că e nimic ciudat în a vă recomanda, pentru atingerea acestui lux, conceptul de pâine cu maia, personalizată.

Mai întâi, un mare câștig de timp ai, dacă ești sănătos. Apoi, ca să fii sănătos, trebuie să înțelegi necesitățile lumii în care trăiești și să urmezi niște reguli de armonizare pentru corpul tău. Poți face asta ca un mare maestru, așa cum spune aici Bruce Lipton, sau o poți lua pe bucățele, până îți mai vii în fire. Una din bucățele e hrana, care ar trebui să fie, cel puțin la început, cât mai bună. Și o mică bucățică a hranei, e pâinea. Și pentru că nu se găsește încă ușor o pâine bună de cumpărat, iar o pâine specifică nevoilor tale nu vei găsi niciodată la alții, cel mai eficient este să înveți să-ți faci singur propria pâine. O pâine personalizată, special pentru tine și nevoile corpului tău. Așa devii cu timpul mai sănătos și așa transferi mai mult timp în proprietatea ta.

Acum, odată ce necesitatea consumării unei pâini mai bune e demonstrată la nivelul cel mai înalt al nevoilor umane, ne putem adânci în recomandări mai specifice.

1. Pentru a vă face singuri pâinea potrivită zilelor voastre,    ar fi bine să știți cât mai multe despre ea. Ați putea rătăci printre informațiile de pe net și încercările din bucătărie luni întregi, sau ați putea veni la un atelier care vă dă kit-ul de pornire și know-how-ul necesar în doar 3 ore. După 80 de ateliere și nenumărate feed-back-uri primite de la cursanți, știu sigur că se poate și că așa e.

2. Dar și autodidacții trebuie sprijiniți cu scurtături, odată ce teoria e “rezolvată” și încep întrebările concrete. De obicei astea se rezolvă pe forumuri, dar pentru că eu nu mă pot împrăștia pe acolo în speranța că ajut pe câte cineva, pun mai jos câteva recomandări practice, în speranța că cei interesați (bucureșteni) o să ajungă și pe blogul ăsta cândva:

 • Făina integrală: luați-o întotdeauna de la Naturalia (vrac 3,5 lei/kg la magazinul din Moșilor). Doar dacă o măcinați singuri cu moara de apartament, retrag opțiunea Naturalia pe locul doi.
 • Făina albă: e de nerecomandat, de oriunde ar fi ea (mai ales Terra Natura). Doar dacă nu sunteți obișnuiți cu asprimea pâinii negre, vă spun că puteți cere (și vi se va da) făină neaditivată la Moara de făină București, de undeva de prin Berceni. Sau, aceeași  făină o puteți găsi și mai spre centrul Bucureștiului, la Companion, vândută vrac cu 3,5 lei/kg.
 • Ulei de măsline presat la rece, autentic.
 • Semințe și legume deshidratate vrac pentru adăugat în aluat, găsiți online la Dried Fruits. Cea mai ușoară alegere și verificată, sunt ok produsele lor.
 • Coșuri de dospit. După experimentări mai modeste sau mai sofisticate, plus păreri multiple primite de la cursanți în decursul practicii lor domestice, s-a dovedit că cel mai bun loc de dospit aluatul este coșul de răchită cu pânză deasupra. Se găsesc coșuri simple, fără pânză, la Metro sau Selgros, seturi de 6 la 14 lei, iar pânză de in se poate lua de la Obor. Puteți să puneți în coș chiar și un șervet de bucătărie din material natural, care să tragă excesul de umiditate. Brotformul cel vestit din Germania nu e cu nimic mai bun decât varianta artizanală locală, din punctul de vedere al aluatului. Dacă vreți totuși neapărat model pe pâine, puteți încerca să luați și din Slovacia, au alte dimensiuni, sunt mai mult adânci decât late, iar unora ne plac mai mult pâinile înalte decât grase 🙂
 • Coacerea. Pentru începători recomand vasul cu capac, din lut sau ceramică: nu e nevoie de o formare perfectă, nu e nevoie de crestare, nu se lasă aluatul la cuptor … singurul dezavantaj ar fi că iese o singură formă de pâine, rotundă. Dar chiar și ăsta poate fi depășit, dacă coaceți un aluat oval într-o oală mare, cu diametrul cât lungimea aluatului. Se găsesc oale de lut peste tot, în Obor, la Naturalia, la Metro, etc. Important e să aibă pereții cât mai groși, iar dimensiunea să se potrivească cu cea a coșului de dospit. Pentru brutari avansați și forme de pâine neobișnuite, o piatră civilizată se poate găsi la Pancolor (mulțumim Vivianei pentru informație).
 • Pentru cazurile în care nu mai aveți timp să faceți pâine, dar nici nu mai puteți să vă coborâți iar la pâinea industrială, pot recomanda în sfârșit o pâine autentică cu maia, de vânzare în București:  Companion, MyMaia și evident, MamaPan brutăria pentru care lucrez eu.

Cam asta am avut de spus pentru moment. Când strâng alte propuneri sau prezentări, ceva nou și interesant pe tema recomandărilor, o să revin.

paini-personalizate

pâine cu maia, personalizată

10 thoughts on “Pâinea cu maia ca medicament – recomandări

 1. Corina Post author

  Buna Adrian. “Civilizat” la pietrele de paine inseamna sa aiba o capacitate calorica specifica mare, pentru ca sa poata inmagazina cat mai multa caldura pe care sa o redea prin atingere aluatului (painea se coace in prima parte numai prin conductie). Deci gradul de “civilizare” al pietrei tine de material, dar si de grosime, care este in proportie inversa cu calitatea materialului.

 2. Adrian Voicu

  Multumesc pentru incercarea de a-mi raspunde. Dar intrebarea ramane fara raspuns. Eu doream sa imi spui ce piatra este buna pentru a coace painea pe ea (adica materialul din care este facuta si grosimea)? Fiind incepator, am presupus ca merge granitul, dar am auzit ca merge si din teracota.

 3. Corina Post author

  A, imi pare rau ca nu te-a multumit “incercarea mea de a-ti raspunde” 🙁 dar raspunsurile sfecifice sunt rigide si limiteaza aria de actiune, de aceea ma feresc sa dau retete fixe sau sa prezint optiuni singulare.
  Eu prefer sa prezint principiul general, care odata inteles, permite adaptarea usoara la conditiile particulare ale fiecaruia. Daca aplicai ce am spus despre proprietatile ideale ale pietrelor, ai fi aflat singur ca teracota e foarte ok, pt ca nu degeaba se fac sobele din ea. Sau samota, nu?
  Iar grosimea depinde (invers proportional) de calitatea materialului ales, dar si de caracteristicile de constructie ale cuptorului. Din nou, e o treaba pe care trebuie sa o hotarasti singur, tinand seama de faptul ca vei ingreuna considerabil gratarul pe care se pune piatra, iar peretele din spate va fi constant lovit.

 4. Delia

  Buna. Poti sa-mi spui te rog daca stii de painea cu maia de la Baciu? Adica daca e adevarata. Am observat ca nu se afla printre recomandarile tale si nu stiu daca e din cauza ca n-ai incercat-o sau ca nu e autentica. Merci.

 5. Ariada

  Buna ziua,
  Apreciez informatiile date de dumneavoastra, dar nu inteleg de ce nu recomandati faina de la Terra Natura. Inteleg ca exista si alte optiuni (poate la un pret mai bun, poate mai usor accesibile), dar (desi am inceput sa fac paine cu maia doar de aprox doua luni) am rezultate foate bune cu faina de la Terra Natura. Atat cea alba cat si cea integrala. Am vazut si o diferenta majora intre a hrani maiaua cu faina de la Terra Natura si faina alba de la magazin (care nu era bio). Faina aceasta, pentru mine, o incepatoare, a dat rezultate foarte bune deci cred ca nu ar trebeui sa o treceti la “nerecomandata”.

 6. Corina Post author

  Buna ziua,
  Ma bucur ca dumneavoastra sunteti multumita de faina aceasta si va doresc paini foarte bune si interesante!
  Numai bine,
  Corina

Comments are closed.