Cele mai frecvente greşeli

Din experienţa de până acum, corespondând cu zeci de oameni care au fost la ateliere şi exersează în continuare să facă pâine, am adunat câteva dintre cele mai frecvente omisiuni care se fac în decursul manufacturării pâinii (:

1. Nu se acoperă aluatul cu plastic în timpul fermentării sau a dospirii, când de fapt majoritatea consumatorilor adoră coaja fină şi subţire a pâinii. O singură cursantă mi-a spus că ea preferă coaja groasă, deci să n-o mai bat la cap să acopere cu plastic. Acoperitul cu şervet de bumbac e o reminiscenţă de la cozonacii bunicilor.

2. Nu se păstrează aceeaşi suprafaţă fină la toate împachetările, la preformare şi formare. E vital pentru construirea reţelei de gluten.

3. Se folosesc aburi tot timpul, fără să se ţină cont de gradul de dospire al aluatului: dacă acesta e prea dospit, nu se mai pun aburi, pentru că atunci crusta va fi prea mult timp moale pentru un aluat care nu are forţă. Dacă nu e prea dospit, se lasă aburii mai mult, astfel încât crusta prea moale să permită expandarea puternică.

4. Când se folosesc aburi, sunt prea puţini. Din cuptor trebuie să iasă un val fierbinte care să ne dea cu un pas în spate! Iar asta reuşim doar cu o tavă largă cu apă care fierbe, pusă pe fundul cuptorului şi cu doi bulgări de gheaţă aruncaţi în apa fierbinte, atunci când punem şi pâinea în cuptor.

Cam astea ar fi deocamdată. Îmi iau angajamentul să explic din ce în ce mai bine, astfel încât cu timpul să primesc din ce în ce mai puţine întrebări (la fel cum au încetat mailurile disperate cu subiect: mi-a murit maiaua! de când am înţeles care era problema) de la cursanţi şi din ce în ce mai multe poze cu pâini frumoase, ca cea tocmai primită de la Corina.

CorinaA2

 

 

4 thoughts on “Cele mai frecvente greşeli

 1. Corina

  Multumim pentru sfaturi! Greseli tot o sa mai facem, dar se spune ca din greseli se invata! 🙂
  Painea a fost DELICIOASA! Si a trezit amintiri frumoase de pe vremea stra-strabunicilor noastre care faceau paini sanatoase si gustoase.
  Multumesc pentru introducerea in acest univers al painii sanatoase!

 2. Corina Post author

  O, ce ma bucur! Cand vad cuvinte scrise cu majuscule, simt exact ce inseamna asta 🙂 Simt bucuria si multumirea si devin si eu brusc, prin rezonanta, bucuroasa si multumita. Va sunt recunoscatoare.

 3. Loredana

  Buna, arată foarte bine painica….. Azi încerc si eu pentru prima data sa coc o paine cu maia… Sper sa fie totul in regula mai ale pentru am facut eu maiaua…..

Comments are closed.