Salată de semințe și crudități

Ingrediente: grâu încolțit, nuci/semințe de floarea-soarelui/alune, pătrunjel/mentă/busuioc, usturoi, țelină, roșii, sare.

  • Rășnim semințele de floarea-soarelui (sau alune, sau nuci, după gust).  Cantitatea e cea care umple lejer o rășniță de cafea.
  • Tăiem 2 roșii mari sau 5 roșii cherry în bucățele mici. Curățăm 3 căței de usturoi și îi zdrobim.
  • Curățăm o țelină mare și o radem pe răzătoarea mică.
  • Amestecăm țelina rasă cu un pumn de gâu încolțit, cu semințele râșnite, cu roșiile tăiate, cu usturoiul zdrobit, cu pătrunjelul tăiat, cu un praf de sare. Adăugăm uleiul de măsline (după gust, aproximativ 3 linguri).

sandvis-cu-paine-de-casa

Cum se obține grâul încolțit:

Se pune grâul bio la încolțit dimineața, când e soarele în creștere: boabe de grâu cât să acopere fundul unei farfurii adânci, apoi apă cât să acopere boabele. Se schimbă apa seara, apoi a doua zi de dimineață, apoi a doua zi seara din nou. De data asta doar se spală grâul și se pune apă doar cât să băltească. A treia zi de dimineață boabele de grâu sunt încolțite, au un mic vârf verde într-un capăt. Din acest moment până când tija verde atinge 1 cm, boabele sunt bune de mâncat. Adică 2 zile. În perioada aceasta ne putem pregăti salata de crudități pe care să o mâncăm pe pâinea făcută în casă, ca umplutură pentru sandviș, sau simplă.