Pâine cu măsline şi rozmarin

Formula:

Făină 650 400 gr 100%
Maia 1:5:5 700 gr 175%
Sare 9 gr 2,25%
Rozmarin 2,4 gr 0,6 %
Măsline 100 gr 25%

Metoda:

Cu 6-12 ore înainte de a face pâinea, se face o maia 1:5:5 din 63 gr maia-mamă (condiţia este ca maiaua-mamă să fi fost înnoită şi ea cu cel mult 24 de ore înainte). Se amestecă într-un bol 63 de grame maia, cu 325 făină 650 şi 325 apă plată.

Spun cu 6-12 ore înainte, pentru că dezvoltarea maialei depinde de temperatura mediului înconjurător. După cel mult 6 ore va trebui să începeţi să verificaţi când a ajuns maiaua la potenţa maximă. Pentru maialele albe şi hidratate 1:1 (făină:apă adăugate) cum e aceasta de mai sus, e uşor de controlat empiric: dacă maiaua pluteşte e tocmai bună de făcut pâine cu ea.  Acum de exemplu, pe timp de caniculă, maiaua pluteşte după 5 ore şi trei sferturi.

Dacă observaţi, singura apă din aluatul acesta provine de la maia.

Se amestecă maiaua cu făina doar până se încorporează făina şi se lasă aluatul aşa cum e, puţin prelucrat, să aştepte în bol până tăiem măslinele. Se adaugă apoi rozmarinul, sarea şi măslinele şi se frământă câteva minute. Se acoperă (cu plastic, nu încetez să spun, pentru că am observat că acesta e unul din lucrurile care se scapă mereu din vedere, cât de important e ca aluatul să nu elimine umezeală în exterior) bolul cu aluat şi se lasă la temperatura camerei, între o oră jumătate şi 2 jumătate, în funcţie din nou de temperatura mediului.

Se formează pâinea (sau chiflele) şi se dospeşte 2 ore în medie la 24 de grade Celsius  sau 10 ore la frigider, la 6-10 grade Celsius .

Se coace la 240 grade Celsius în cuptor preîncins cu piatra înăuntru, 3 minute cu aburi la început.

chifla-cu-masline-si-rozmarin

2 thoughts on “Pâine cu măsline şi rozmarin

  1. Dana

    Corina, eu lucrez numai cu maia de secara. Si la secara e valabil testul asta? Multumesc, Dana

  2. corina Post author

    Buna Dana. Plutirea asta semnifica faptul ca in maia a intrat atat aer incat compozitia devine mai usoara ca apa. Daca folosim faina integrala de grau sau secara, e mai dificil de ridicat coaja bobului la suprafata apei … cam cat aer trebuie sa fie prins in maia ca sa pluteasca? Nu cred ca pentru maiaua integrala e valabil testul asta, cel putin maiaua mea de grau integral n-a plutit pana acum, oricat de diafana era 🙂

Comments are closed.