Ateliere versus brutărie

Pentru că aproape la fiecare Atelier sunt întrebată de ce nu deschid o brutărie. Şi pentru că mereu răspund acolo în doi peri, apoi, după ce toată lumea pleacă, cât fac curat, răspund în gând paragrafe întregi. De aceea scriu acum, aici, ce am de spus:

N-am făcut brutărie, aşa cum am promis celor care mi-au premiat planul de afaceri, pentru simplul motiv că cel cu care m-aş fi “împarteneriat” a plecat din Bucureşti. Şi pe altcineva ca el n-am mai găsit de atunci 🙂

Am început să fac Ateliere pentru că asta era oricum activitatea pe care am gândit-o de la bun început, în paralel cu brutăria. Din mai multe motive:

– marea masă a populaţiei nu are cultură gastronomică, nu are gustul format; nu ştie ce e o pâine adevărată, n-a gustat-o niciodată şi nici nu o recunoaşte; la fiecare Atelier fac o degustare de pâine cu maia, ca să se ştie despre ce e vorba; cei care învaţă să facă pâine cu maia o dau mai departe rudelor şi prietenilor şi astfel află cât mai multă lume de ea şi despre ce ar trebui să caute; în acelaşi timp nici gând să fiu o ameninţare pentru brutăriile cu pâine cu maia, pentru că cine nu găteşte în casă nici n-o să facă pâine în casă, şi dacă gustă de la prieteni or să vrea să o cumpere, iar eu spun mereu: căutaţi la Naturalia şi Tartelier, singurele brutării autentice cu maia din Bucureşti!

de la cei cărora le-am dat maia, fără să vină la Atelier (convinşi că ştiu ce să facă cu maiaua), am primit feed-backuri deziluzionate, dintre care cel mai simpatic a fost am făcut pâine cu maia, dar nu a ieşit cum ar trebui să iasă…; dar cum trebuie să iasă, ştiţi? aţi mâncat vreodată pâine cu maia? nu … atunci de unde ştiţi cum trebuie să iasă?

– întotdeauna am fost pentru a-i învăţa pe oameni să prindă peşte, în loc să le vând peşte, cum zice o vorbă; mulţumirea că ofer un grad mai mare de independenţă, că poate permit inteligenţei şi creativităţii personale să se manifeste în om … mulţumirea asta mi-a fost mereu mai presus decât liniştea materială sau faima. Recunosc că au fost şi destule momente în care  m-am îndoit de alegerea mea şi am fost gata să renunţ, dar ca un făcut, de fiecare dată primeam câte un mail frumos de încurajare, sau o poză, sau un telefon … şi îi rugam pe copii să se mulţumească în continuare cu mai puţini bani, dar mai multă mamă.

– şi mai e un motiv: vreau să am timp şi pentru celelalte lucruri frumoase pe care le fac cu copiii la şcoală, cu soţul meu la qigong şi mai ales, cu copiii mei adolesenţi, care mai au încă, pentru puţin timp e drept, o nevoie aprigă de mine.

DSC_0427

5 thoughts on “Ateliere versus brutărie

 1. iulian

  Ma gandesc ca mai devreme sau mai tarziu, intr-un fel sau altu’, pana la urma tot la brutarie ajungem, si eu si tu 😉
  Toate la timpu’ lor !

 2. Florin Valeriu

  In parte ai dreptate Corina….. dar cred ca si Iulian are dreptate, e o profetie care se va indeplini , ai nevoie doar de mai multa determinare si mai mult curaj. Faptul ca potentialul tau partener a parasit Bucurestiul nu trebuie tratat ca un impediment, nimic nu este intimplator, poate ca Dumnezeu considera ca este de preferat sa faci o afacere de familie, poate in alt parteneriat, poate ca echipa dorita de tine nu ti-ar fi implinit aspiratiile si Bunul Dumnezeu in nemarginita lui intelepciune te-a scutit de ea. Cit priveste partea materiala fii incredintata ca tot Divinitatea o rezolva cu simpla conditie ca demersul tau sa fie din categoria celor benefice, si ce este mai benefic decit sa dai o piine minunata semenilor tai. Trebuie doar sa-ti doresti cu adevarat si Providenta iti va scoate in cale conjuncturile favorabile, pe care nu este indicat sa le ratezi. In ceea ce ma priveste continui sa cred cu tarie ca piinea cu maia este mai mult dect un aliment , este un mod de a fi, ea poate schimba mentalitati , caractere si chiar destine. Cerealele in general si griul in special sunt niste plante miraculoase, este bine sa ne reamintim ce ne spune Creatorul in Sfinta Scriptura, la capitolul I versetul 29 din cartea Facerii (Geneza): <> . Stim ca sanscritul <> si romanescul <> au aceasi semnificatie si anume : <>, sa tragem deci concluziile…………Doamne ajuta !

 3. Florin Valeriu

  Revin la comentariul meu anterior care a fost drastic cenzurat, portiuna finala dintre ghilimele : ” Apoi a zis Dumnezeu : ” Iata, va dau toata iarba ce face saminta de pe toata fata pamintului si tot pomul ce are rod cu saminta in el. Acestea vor fi HRANA voastra .” Stim ca sanscritul “prana” si romanescul “hrana” au aceasi semnificatie si anume :”viata” , sa tragem deci concluziile….Doamne ajuta !

 4. Mirela

  Cred ca faci niste lucruri extraordinare cu copiii, ai un echilibru in relatia cu sotul si in familie, toate astea sunt averi nemasurate pe care nu merita sa le pierzi. O brutarie ti-ar da viata peste cap si nu cred ca merita. Faci o treaba foarte buna cu atelierele, deci daca vrei sa stii parerea mea: mergi inainte fara sa schimbi ceva!

Comments are closed.