Maia bolnavă

Modul în care întreţin pe timp de iarnă maiaua, este următorul:

– păstrez 2 borcane, unul cu maia integrală de grâu şi unul cu maia albă pe masa din bucătărie

– o dată la 48 de ore (dimineaţa) scot 90% din borcane şi pun într-un bol

– hrănesc maiaua ce a rămas pe fundul borcanelor în proporţie ochiometrică de 1:4:3 (o parte maia, 4 părţi făină şi 3 părţi apă)

– hrănesc maiaua amestecată din bol în proporţie (tot la ochi) de 1:1:1

– după 12 ore pregătesc aluatul de pâine cu maiaua din bol: în loc să încep cu cântărirea făinii, cântăresc maiaua, să văd câtă am, şi apoi pun de 3 ori mai multă făină (amestecată, mai mult grâu şi mai puţină secară) decât maia, apă 60% din câtă făină am pus, sare 2% din făină, seminţe … câte vreau.

– iar maiaua din borcane rămâne pe masă, ca să mă bucur de ea şi să o mângâi cu privirea de câte ori mănânc

Ei bine, zilele trecute a fost prima dată când mi s-a îmbolnăvit maiaua. Cred că am deochiat-o. Când am deschis borcanul cu maia integrală era tot negru înăuntru. Şi mirosea de m-au lăsat genunchii. Nu i-am făcut nicio poză, vă daţi seama, cum n-am făcut niciodată nicio poză copiilor mei bolnavi. Nu-mi ardea de asta, deşi ca şi document ar fi fost bun, recunosc.

Am luat o fărâmiţă cât mai asemănătoare cu ceea ce ar fi trebuit să fie o maia sănătoasă din mijlocul maialei negre şi împuţite, şi am pus-o într-un borcan nou. Am adăugat făină şi apă, tot aşa, la ochi, probabil în proporţie de 1:7:6.

După 12 ore maiaua nou formată arăta ceva mai bine, dar tot nu se ţinea tare şi vârtoasă cum ar fi trebuit. Am reluat procedura de dinainte, iar după alte 12 ore am avut o maia cum trebuie. Dar am continuat să o hrănesc şi următoarele zile tot la 12 ore şi tot cu multă făină proaspătă şi apă. Iar de 2 zile, de când cu căldurile astea ameţitoare, am băgat între hrăniri maialele la frigider.

De ce s-a îmbolnăvit, de la ce? De ce numai ea şi soră-sa albă n-a avut nimic? De abia acum mă întreb, după ce vindecarea a avut loc. Dacă aveţi vreo idee … vă mulţumesc (:

7 thoughts on “Maia bolnavă

 1. Liviu

  Confirm comportament maia neagra, eu am avut o forma usoara, am crezut ca din cauza fainii integrale, pentru ca de obicei ii dadeam secara dar ultimele hraniri le facusem cu integrala de grau.Am schimbat borcanul si am trecut pe perfuzie cu secara. Maiaua alba face apa deasupra. Si acum plec pana dupa Pasti. Iau putina neagra cu mine si ma rog sa fie bine cand vin. Sarbatori fericite!

 2. Corina

  Sarbatori fericite si tie Liviu! Si eu plec pana dupa Pasti, dar nu iau nimic cu mine, le las in frigider si ma rog sa fie bine (:

 3. iulian

  Hmmm…ciudat comportament ( sper sa nu…se ia 😀 ) si as spune, cam complicat ( pentru mine ) metoda de pastrare a maielelor.

  Faptu’ ca nu mai ea a fost afectata, ma face sa ma gandesc ca poate la un moment dat a ” captat ” din incapere vreun ” virus ” care a dat-o peste cap ( mai ales stand la cald )

  Anyway, vara/iarna nu conteaza, intre hraniri eu tin la frigider unicul recipient cu maia ( hranita cu integrala de grau sau secara, ce am la indemana si de cele mai multe ori e grau ) – pe care o folosesc la absolut orice aluat ( inclusiv de cozonaci )

  Asa am vazut / invatat in Franta, asa fac 😉

  Sa aveti o vacanta placuta si odihnitoare !
  Sarbatori frumoase alaturi de cei dragi !

 4. Liviu

  Iulian, a mea a stat la frigider, si nu am un ritual al hranirii anume, doar cand folosesc din ea completez cu apa si faina, si asta se intampla cam o data la saptamana.

 5. Corina

  am tinut si eu maiaua la frigider mult timp (vreo 2 ani), dar acum vreau painea mai dulce 🙂
  sper ca v-ati odihnit si voi, ca eu tare m-am odihnit!

 6. Cristi Rotar

  Buna,
  Eu nu am experienta cu facutul painii, inca sunt in faza de cercetare si asa am ajuns pe blogul tau. Nu stiu daca mai e de actualitate sau daca ati gasit solutie la problema inegririi, dar citind articolul mi-a venit in minte ideea cum ca maiaua sa fie contaminata cu spori de taciune de grau din faina integrala. Acesti spori se afla in bobul de grau si in procesul de macinare sa nu se observe existenta lor. Mai jos am atasat si un link cu descrierea acestuia.
  Sper ca va este de ajutor, sa va creasca painea!
  http://www.botanistii.ro/blog/boli-plante-taciunele/

 7. Corina Post author

  Multumesc, multumesc!
  N-am aflat pana acum ce a fost, iar acum sunt foarte fericita ca stiu! Asta trebuie sa fi fost!
  Iti multumesc si vreau sa te invit la un atelier de paine cu maia, daca te intereseaza subiectul binenteles, ca o compensatie pentru pretioasa informatie :).

Comments are closed.