Bread Angels

În căutarea pâinii părăsite  de acasă, cât am fost la Londra m-am întâlnit cu Jane Mason, fondatoarea Virtuous Bread şi Bread Angels.

I-am trimis un mail miercuri, uite, eu sunt asta şi fac asta, mai stau o zi la Londra, nu vrei să ne întâlnim? Iar ea a răspuns într-un sfert de oră, mi-ar plăcea la nebunie să ne întâlnim!

A fost o întâlnire de gradul trei, zău. Eram amândouă îmbrăcate la fel, arătam aproape la fel, ea făcuse Montessori, eu predau la Montessori, tatăl ei e fizician, eu sunt fizician, fusese în 2008 în România şi i se păruse una din cele mai frumoase ţări de pe glob şi mai ales, se apucase să facă pâine artizanală, aşa dintr-o dată, pe nepusă masă, la fel ca mine. Când am început să discutăm despre pâine ne furam cuvintele şi ne terminam frazele una alteia, de la un moment dat nici nu mai încheiam ideea, ci spuneam doar, ştii tu … (:

Jane a început, la fel ca toţi brutarii artizani, vânzând pâinea minunată pe care o făcea. După un timp a început să ţină ateliere de pâine, a organizat Clubul de pâine, apoi a inventat temenul de Bread Angel şi a început să ţină cursuri de antreprenoriat: cum să deschizi un home-business având ca obiect de lucru pâinea artizanală. Aici frazele şi ideile noastre s-au despărţit, pentru că la noi în ţară legea e atât de greoaie, că e practic imposibil să deschizi legal un astfel de HBB. Ştia şi ea că are noroc că Anglia e una din puţinele ţări europene care facilitează afacerea de acasă, ştia că în România nu se poate, că nici în Germania, nici în Italia, Spania sau Franţa. Eu nu ştiam, credeam că suntem singurii oropsiţi. Aşa că ideea noastră comună de a schimba lumea cu ajutorul pâinii s-a concretizat diferit: ea le învaţă pe doamnele care vor să-şi deschidă brutărie artizanală în propria bucătărie, având ca şi clienţi vecinii de pe o rază de 1 km, iar eu ţin Ateliere de pâine pentru doamnele şi domnii care vor să-şi îmbunătăţească stilul de viaţă prin mâinile proprii.

Binenţeles, având 2 ani în plus de experienţă faţă de mine, am copleşit-o cu întrebări: despre cuptor – fiecare cuptor e un mister pe care doar proprietarul îl poate desluşi – despre piatra de cuptor – de ce să consumi atâta gaz sau curent, când poţi foarte bine să o coci în tava cuptorului, care se încinge în doar 10 minute, pe un pat de griş? – despre pâinea cu găuri după care sunt disperaţi oamenii noştri – de ce să vrea cineva găuri? pe acolo pică untul şi gemul – despre aburi – când deschizi uşa cuptorului să bagi pâinea, cât abur iese, cât scade presiunea şi implicit temperatura?  – despre formulele stricte din cărţile de brutărit – a, dar pâinea trebuie făcută când ai timp şi nevoie, e ceva vital, de bază vieţii, trebuie tratată cu simplitate şi în mod natural – despre indentaţia aluatului – dospirea e completă când aluatul se ridică într-un minut, un minut jumătate cel mult – şi alte despre-uri, dar pe care nu mi le mai amintesc în mod volitiv acum.

Mi-a promis că-mi trimite notiţele ei pentru Atelier, şi mi le-a trimis. A fost o confirmare extraordinară pentru mine, deoarece, în mod curios (oare?), notiţele ei sunt aproape identice cu ale mele. I-am spus că am o oarecare nesiguranţă, deoarece am inventat (inspirată de Iulian) totul de una singură, metodica, programa şi tehnica de Atelier. Iar răspunsul ei a fost că dacă suntem două care am inventat acelaşi lucru, înseamnă că e corect. Deci sunt foarte fericită şi uşurată.

Urmează altă întâlnire programată cu ea, de data asta aici, urmează apariţia primului Bread Angel de România. Şi poate reuşim să schimbăm legislaţia, ca să nu mai fie nimeni nevoit să muncească la negru…(:

7 thoughts on “Bread Angels

 1. iulian

  Cin’ se aseamana, se-aduna 🙂

  Acum exact 2 ani, am schimbat si eu cateva mail-uri cu Jane imediat ce a facut anuntul pentru primele cursuri BA…si am fost la un pas sa ma inscriu 😀

  Faptul ca la noi legislatia e total diferita si ca nu prea sa aplica modelele de business ce le-as fi putut invata acolo, dar si valoarea taxei, m-au facut sa renunt 🙁

  Intre timp am urmarit evolutia ei si a BA si-mi place ca e perseverenta…dar asa cum ai zis, are de partea ei si contextul ” legislativ ” care-i permite sa faca lucruri la care noi doar visam.

  Tot atunci i-am cerut si sfatul in privinta cursurilor si team-buidingurilor pentru companii si a fost foarte prompta in a-mi impartasi din experienta ei.

 2. Ana

  Dar mica este lumea 🙂 anul trecut prin vara citeam site-ul ei si ma batea gandul sa particip la un curs 🙂 Acum dupa ce-am citit articolul tau mai mai ca as da o fuga sa o cunosc! Felicitari!

 3. Ana

  Asa ceva ma gandeam sa fac si eu in Oradea. Paine artizanala acasa dar sa fie legal. Cand am vorbit despre asa ceva cu un consultant la Camera de Comert, intai a trebuit sa-i explic termenul de artizanal, apoi de paine artizanala, maia si tot nu m-a lamurit. A zis ca nu se poate fiindca locuiesc la bloc iar pt o brutarie trebuie sa locuiesc la casa sau sa inchiriez un spatiu la parter. Au ramas foarte multe intrebari fara raspuns fiindca acel consultant mi-a raspuns sec ca nu stie sa-mi raspunda la intrebari! Si eu vrioam sa stiu cum sa ma autorizez ca sa pot participa la targuri alimentare. Era o idee si modalitate poate nu foarte concludenta, de a vedea reactia altor oameni despre painea pe care o fac.
  O zi frumoasa iti doresc!

 4. Corina

  Oho, cat am cercetat si eu posibilitatile pe care le avem… cu Iulian impreuna, apoi cu profesorii de la cursul de antreprenoriat, apoi cu colegii de la cursul de brutari … si am decis ca nu ma tin nervii sa lucrez mereu si mereu la negru. Da, binenteles ca toate conditiile sunt adevarate, chestia cu parterul, cu gresia si faianta, cu fluxul tehnologic, cu faina si cate si mai cate. Ar fi trebuit sa construiesc ceva separat numai pt “home-business”. Iar ca si forma juridica era imposibil de gasit ceva, doar sa gasesc o modalitate de a ma reinterpreta si redenumi. Asa ca m-am calificat pentru a-i invata pe altii sa faca paine la ei acasa, pentru a schimba lumea prin paine, cum zice Jane 🙂
  Ma bucur ca esti bine Ana si in continuare iti doresc toate cele bune!

 5. iulian

  ‘geaba sunt cu un pas inainte daca apoi las balta treburile 🙁

  Pe vremea aia chiar ma gandeam si visam…ce-ar fi sa fiu io primu’ BA din Ro si apoi sa imprastii si aici acest curent…da’ apoi m-am luat cu altele si cred ca-i mai bine asa…ca tu esti mult mai buna decat mine la chestia asta, ai vocatie 😉

 6. Corina

  of, imi vine sa ma ascund in pamant, nu am vocatie, nu sunt mai buna

  tu nu faci unele lucruri ca sa le faci pe altele si mai bine: merisoarele alea …

Comments are closed.