Pizza – aluat cu maia

Cel mai bun aluat de pizza se face cu 5 zile înainte de momentul coacerii, aşa au spus italienii de la curs. Sunt italieni, e pizza, deci n-am de ce să nu-i cred. Dar n-am reuşit niciodată să ţin aluatul mai mult de 3 zile în frigider. Disperare mare: parcă ne stă în drum punguţa aia cu aluat şi unul sau altul o scoate şi mi-o pune demonstrativ pe masă.

DSC_01181

Binee atuunci …

Făină 650

1 kg

100%

Sare

0,02 kg

2%

Ulei de măsline

0,06 kg

6%

Apă

0,6 kg

60%

Maia

0,1 kg

10%

Aluatul se frământă câteva minute bune. E destul de prietenos datorită uleiului şi de aceea nu numai că e uşor de mânuit, dar e chiar o plăcere. Apoi, imediat, se porţionează şi se pun bucăţile în pungi de plastic în frigider. Noi de exemplu, pentru 5 persoane dintre care 3 adolescenţi şi un bărbat (4 indivizi mâncăcioşi vreau să zic), împărţim aluatul în două pungi egale. Dintr-una (adică din jumătate de kg de făină) ies două tăvi de cuptor, cu aluat de jumătate de centimetru.

Topping? Cât mai simplu în principiu. Roşii şi caşcaval (sau mozzarela, evident) e minimum, iar roşii, caşcaval, ceapă, măsline, ciuperci şi ardei e maximum. Binenţeles că se poate adăuga orice şi oricât la urma urmei, chiar şi mămăligă vorba cântecului, români suntem. Numai că aia nu mai e pizza, e varză. Probabil gustoasă.

Pentru aromă se pune busuioc proaspăt sau uscat, rozmarin frunzuliţe (nu praf). Roşiile se înlocuiesc pe timp de iarnă cu suc de roşii făcut din roşii mici şi dulci, sau sos de roşii pregătit special (tot toamna, ca şi conservă) pentru pizza sau senvişuri-pizza. Ordinea toppingului: se pune întâi caşcavalul (de foarte bună calitate) ras, apoi roşiile, sucul sau sosul şi în sfârşit, celelalte ingrediente, dacă mai sunt.

DSC_00981

Se lasă în cuptorul încălzit în prealabil, 20 de minute la 180 de grade.

DSC_01291

17 thoughts on “Pizza – aluat cu maia

  1. Liviu

    Acuma’ nu ca as vrea sa te contrazic dar sunt cateva aspecte. Primo, 5 zile mi se pare cam mult. Am mai rasfoit netul incolo si incoace (pe site-uri .it) dar nu am gasit vreo mentiune despre asa durata mare. Secundo: Temperatura mi se pare mica, de aici si duata mare; din ce stiu eu temperatura este mai inalta ca la paine, pe la 300 de grade, daca se poate. Daca nu, macar 250.

  2. Corina

    Liviu, 5 zile au zis italienii, foarte siguri pe ei. Au venit aici la un atelier de pizza, ca sa ne invete cum se face pizza la ei acasa. Deci nu ma incumet sa-i contrazic. Primo 🙂
    Apoi, de cand fac blatul asa si toppingul asa, laudele celor de acasa (dintre care cel care e cunoscator autentic mi-a spus ca in sfarsit – dupa 20 de ani adica – am invatat si eu sa fac blatul cum trebuie) nu mai contenesc; de asta am si scris postul, ca sa impartasesc, ca poate o sa le mai placa si altora metoda.
    Temperatura asta mai mica coace blatul si toppingul in 20 de minute, nu stiu ce sa zic. Nici nu arde …..

  3. Corina

    Stii ca n-am piatra intreaga .. n-am decat o bucata lunguiata de piatra … asa ca pana-mi gasesc alta …
    Stiu pizzele tale faimoase, cum sa nu le stiu (:

  4. iulian

    Ma gandeam ca-ntre timp ai dat-o la casat ( nu exista si programul rabla pentru pietre de pizza ? 🙂 )

    Asta cu 5 zile cred ca e ca la paste ( sau ca la doctor )….pe cati intrebi, atatea variante vei auzi. Io las aluatul cam dupa o zi pe alta si toata lumea e multumita. Cea mai tare apreciere a venit de la niste englezi…daca am avea pizza asta la noi, pizzeriile locale ar da faliment si tu te-ai imbogati 😀

  5. iulian

    Foarte interesant site-ul…ce mi-a sarit in ochi: ” Mozzarella…e un altro degli ingredienti di primaria importanza per la farcitura della pizza.
    Dalla tipologia e dalla qualità della stessa dipende la bontà della pizza…”

    Avand la dispozitie lapte de bivolita si de vaca de cea mai buna calitate, de ceva vreme mi-a intrat in cap sa m-apuc sa fac si eu mozza…va dau de stire daca-mi reuseste !

  6. Liviu

    Pfuai, cate posibilitati ai… Nasti in mine atatea controverse… Sa imi para bine pt. tine sau rau pt. mine? Daca intr-o zi o sa imi spui ca ai pus râul ăla la treaba si produci curent zau ca ma mut la tine. Cu cat dai metrul? 🙂

  7. Monica A C

    si eu am incercat blat de pizza cu maia si tot de maxim 6 zile am citit si eu. O sa pun in aplicare si reteta postat de tine, Corina. Multumesc!

  8. Lav Lazar

    Hmmm, deci daca aluatul de pizza poate sta si 5 zile la frigider de ce nu ar sta si cel de paine tot asa, mai multe zile? intrebandu-ma asa am facut mai mult aluat de paine, am format mai multe painici pe care le-am tinu la frigider si le-am bagat in zile diferite la copt, pentru ca la noi se mananca mai degraba painea mai proaspat coapta. Si a fost o idee chiar buna.

Comments are closed.